Камъни в бъбреците

камъни в бъбреците

 Какво представляват камъните в бъбреците?

Камъните в бъбреците, както показва и името им, са подобни на камъни бучки, които могат да се образуват в единия или и в двата бъбрека. Медицинското название на този проблем е нефролитиаза. В случай, че камъкът предизвиква остра болка, говорим за бъбречна колика.

Анатомични и функционални особености на бъбреците

Бъбреците са органи с бобовидна форма с дължина около 12 сантиметра. Разположени са в задната част на коремната кухина от двете страни на гръбначния стълб.

Функцията на бъбреците е да очистват кръвта от отпадните продукти на обмяната, като това става чрез урината. След това очистената кръв се връща обратно в тялото.

Причини за образуването на камъни

Отпадните продукти на обмяната понякога формират кристали, които се отлагат вътре в бъбрека. С течение на времето кристалите могат да образуват твърди, подобни на камък бучки.

Основните компоненти, от които са съставени бъбречните камъни са калций, амоняк, пикочна киселина или цистин.

Като причини за тяхното образуване могат да бъдат посочени още и някои други състояния като рак или бъбречни болести. В тези случаи камъните обикновено се получават в резултат от лечението на тези заболявания.

Какво става след образуването на камъка?

При вече образуван камък тялото ви ще се опита да го изхвърли чрез урината, така че пътят му ще минава през пикочно – половата система.

Малките камъни могат да бъдат изхвърлени безболезнено и дори без да разберете, че сте ги имали. В много случаи обаче камъкът може да блокира част от отделителната система (например уретерът или уретрата). Ако това се случи, може да се появи остра болка в коремната кухина или слабините, а понякога се стига и до инфекция на уринарния тракт.

Често срещани ли са камъните в бъбреците?

Да. Всъщност доста често, като обикновено засягат хора между 30 и 60 – годишна възраст. По – често срещани са при мъжете. Изчисленията показват, че бъбречни колики се наблюдават при около 10 – 20% от мъжете и 3 – 5% от жените.

Какви са обичайните симптоми?

Ако камъкът е много малък, той не предизвиква симптоми или те се появяват рядко. Може дори да не го усетите и да го изхвърлите безболезнено с урината.

Симптомите най – често се проявяват, когато камъкът:

 • Заседне в бъбрека.
 • Започне да се движи по уретера (мускулеста тръба, която свързва бъбречното легенче на всеки бъбрек с пикочния мехур) – уретерът е тесен и затова камъкът причинява болка при движението си по него.
 • Причинява инфекция.

Най – честите симптоми за наличие на камъни в бъбреците са:

 • Силни болки в задната част или странично на коремната кухина (понякога в слабините), които могат да с продължителност минути или часове, редуващи се с периоди, в които няма болка.
 • Нервност и чувство на дискомфорт в легнало положение.
 • Гадене.
 • Кръв в урината.
 • Мътна урина (или със специфична миризма).
 • Усещане за парене при уриниране
 • Висока температура (38­­0C или повече).
 • Чести позиви за уриниране.
 • Болка по време на уриниране.

Лечение

Лечението на камъните в бъбреците зависи в най – голяма степен от техния размер.

В повечето случаи той е малък и не представлява трудност те да бъдат изхвърлени безпроблемно с урината. При това положение лечението може да се проведе и в домашни условия. Понякога обаче малките камъни също могат да предизвикат болка, която продължава 2-3 дни и отшумява след изхвърлянето на камъка.

При силни болки може да се наложи да се приемат някои лекарства. Лекарят може да реши да ви инжектира обезболяващо средство, ако имате по – сериозни оплаквания, а ако те продължат – да повтори процедурата след 30 минути. Приложение намират и антиеметиците заради гаденето и повръщането.

В домашни условия се препоръчва приемът на повече течности до обезцветяване на урината. Ако тя има жълт или кафяв цвят, това означава, че трябва да увеличите приема им.

Третиране на големи бъбречни камъни

Ако камъкът е твърде голям, за да бъде изхвърлен по естествен начин чрез урината (6-7 или дори повече мм в диаметър), се налага друг тип лечение. Вариантите тук са няколко:

–          Екстракорпорална литотрипсия – това е най – честият метод за третиране на големи бъбречни камъни. При него чрез рентгенови лъчи или ултразвук се локализира точното местоположение на камъка, след което специален апарат изпраща шокови енергийни вълни към него, докато той бъде разбит на малки парченца, които могат да бъдат изхвърлени чрез урината.

–          Уретероскопия – чрез уретероскоп се открива точната локализация на камъка, след което той фино се отстранява или се атакува с лазерни лъчи, които водят до неговото раздробяване. Тази процедура се извършва под обща анестезия и е ефективна при 50 – 80% от случаите на бъбречни камъни с размер до 15 мм.

–          Перкутанна нефролитотомия – процедурата се осъществява, като се прави разрез на гърба, който води до засегнатия бъбрек. В него се поставя уред, наречен нефроскоп, след което камъкът се изважда или раздробява подобно на предишните 2 метода. Перкутанната нефролитотомия има ефективност около 86% при камъни с диаметър 21 – 30 мм.

–          Отворена операция – в наши дни се прилага много рядко при лечение на бъбречни камъни (в по – малко от 1% от случаите). Обикновено се използва, ако камъкът има много големи размери. Извършва се посредством разрез откъм гърба, с който се осигурява достъп както до уретера, така и до самия бъбрек, след което камъкът се премахва.

Профилактика на бъбречните камъни

За да избегнете образуването на камъни в бъбреците трябва ежедневно да пиете големи количества вода, което ще ви осигури постоянна хидратация. Същевременно това води и до разреждане на урината, което пък не позволява на отпадните продукти от обмяната да формират бъбречни камъни.

Степента на разреждане на урината може да се предскаже по нейния цвят – по – тъмната урина е по – концентрирана и обратно. На сутринта тя обикновено е тъмножълта, тъй като съдържа известно количество от гореспоменатите отпадни продукти, което тялото ви е образувало през нощта.

Напитки като кафе, чай и плодови сокове също могат да ви бъдат полезни, но водата определено е най – здравословната опция и същевременно най – ефективно предотвратява възникването на камъните в бъбреците. Добре е да пиете повече от нея в горещо време или докато правите някакви физически упражнения, за да възстановите изгубените чрез потта течности.

Диетата полезна ли е?

В някои случаи – със сигурност. Ако камъкът ви се е образувал поради повишено количество на калций в организма, то ще трябва да намалите количеството на оксалатите в менюто си. Причината за това е, че те не позволяват на калция да се абсорбира в тялото, в резултат на което той може да се натрупа в бъбреците под формата на камък.

Храните и напитките се делят на 3 основни групи в зависимост от тяхното съдържание на оксалати:

–          Храни и напитки с ниско съдържание на оксалати – те не са рискови и може да ги консумирате ежедневно без ограничение.

–          Храни и напитки с умерено съдържание на оксалати – не трябва да консумирате повече от 3 от тях на ден. Като примери тук могат да бъдат посочени кафето, колата, портокаловият сок, животинският дроб, небелените ябълки, кайсиите, портокалите, ананасът, сливите, царевичните продукти, марулята, краставиците, доматите и др. В тази група влизат и някои подправки, напр. черният пипер.

–          Храни и напитки с високо съдържание на оксалати, които е добре да бъдат избягвани. Особено внимателни бъдете с натуралния шоколад, какаото, разтворимото кафе, фъстъците и фъстъченото масло, малините, кората от лимон и портокал, празът, бамятя, сладките картофи, пресният магданоз и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.