Магданоз – Petroselinum crispum

Латинско име на магданоз

Petroselinum crispum (Umbelliferae / Apiaceae)

Други български имена на магданоз

петрожил, меродия

Имена на чужди езици на магданоз

double curled parsley, parsley (английски); persil frise (френски); Petersilie (немски); perejil (испански).

Разпространение на магданоз

Родината на магданоза е остров Сардиния, а в България се култивира като градинска подправка в два вида – листовиден и кореноплоден, като преобладава първият.

Описание на магданоз

80-сантиметрово двугодишно тревисто растение с разклонено, набраздено и голо стъбло. Има светлозелено, лъскави, перести листа с триъгълна форма, които от долната си страна са матови. Тези в основата и долната част на растението имат дълги дръжки и са пересто насечени, докато горните са триделни и дребни. Коренът е белезникав, месест и вретеновиден. През втората половина от годината цъфти с жълто-зелени цветове, които са събрани в сложни съцветия. Плодовете на магданоза са яйцевидни, сиво-зелени, дълги до 3мм и когато узреят се разделят на две.

Дрога (Използваема част) на магданоз

Използват се плодовете (Fructus Petroselini), корените(Herba Petroselini) и листата. Плодовете се берат след узряването им, през Август и Септември, корените се вадят есенно време, а листата се берат целогодишно.

Съдържание (Химичен състав) на магданоз

Съдържа тлъсто масло, калиев оксалат, етерично масло (кумарин, апиол и миристицин), захар, витамин С, слуз, апенин, нарингенин, диосмин, лутеолин, апигенин и каротин.

Действие и приложение на магданоз

Вътрешно се приема срещу бъбречни или пикочни възпаления, болезнена менструация, ревматизъм, затруднено уриниране, артрит, анемия, глухота, увеличена простата, сърдечни отоци и увеличено мляко при кърмачките. Има диуретично, газогонно и спазмолитично действие. Тонизира гладката мускулатура и възбужда секрецията на стомаха. Повишава апетита. Външно премахва петна по лицето, лунички, циреи, отоци и ужилвания от насекоми.

Приготвяне на магданоз

1 чаена лъжица счукани плодове се накисват в 250мл студена вода за 8 часа. Чаят се пие по 1 чаша на ден. Сок от пресните листа може да се прие по 1-2 супени лъжици. От корените и семената пък се приготвя отвара против въшки.

Внимание: Лечението да става само под лекарско наблюдение! Противопоказно е за бременни жени и хора с болни бъбреци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.