Петте най-чести грешки при лечението на хремата

Много често се случва, хората да подценяват хремата и високата температура, като се опитват да ги премахнат с чай или чакат да изчезнат сами. Това може да доведе до сериозни последствия. Вместо да лежим, ние прекарваме болестта на крак, работим и се занимаваме с домашните ни задължения.Една настинка преминава за 2-3 дни, ако се лекува както трябва. Много е вероятно да получите усложнения, ако все още неизлекувани сте отишли на работа например.Внимавайте с лекарстватаПонякога сме готови на всичко, за да спрем болестта и взимаме всякакви лекарства, които ни попаднат. Според проучвания, приемането на 2 лекарства едновременно, води до 10% риск от непредсказуемо взаимодействие между тях, а ако се приемат 3, тогава рискът нараства до 50%. Лечението е най-безопасно, когато се приемат по-малко видове медикаменти. Има и много препарати, които не лекуват простудата, а действат само повърхностно, като премахват нейните симптоми, като температурата и болката.Четете инструкциите за употребаПри различните хора, медикаментите действат различно. Възможно е, при взимането на дадено лекарство, да се появи обрив или сърбеж от него, тогава трябва да го прекратите, защото е възможно да се създадат предпоставки за шокова реакция след 2-3 месеца.

Хората, болни от астма например, не трябва да употребяват аналгин и аспирин, за да не предизвикат спазми на бронхите. Хората, които имат увреден черен дроб, трябва да избягват парацетамола. Във всички упътвания на лекарствата са посочени техните странични действия и срокове на безрецептурно приемане, които трябва да се спазват.

Приемайте антибиотици, само ако е наложително

Според изследвания, използването на антибиотици е незадължително в около 20 – 50% от случаите, в които лекарите ги предписват. Щамовете на вирусите стават устойчиви към тях, като това води до безсмисленото използване на този вид лекарства, а когато наистина има нужда от антибиотик, той вече не действа както трябва. Задължително е използването на антибиотици при възпаление на белите дробове и ангина, но винаги трябва да бъдат назначени от лекар.

Не винаги домашното лечение е добра идея

Въпреки, че гаргарата с лайка или невен наистина действа и често хората я правят при настинка, трябва да се внимава кога се използва този метод. Например, ако човек е алергичен към цветен прашец, гаргарата може да засили болката в гърлото му. Правилната диагноза е много важна. Възможно е да се заблуждавате, че имате обикновена кашлица и да я лекувате по този начин, а да се окаже, че имате пневмония например.

Внимание! Потърсете медицинска помощ, ако след опитите за домашно лечение не видите подобрение до 2-3 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.