Лайка – Matricaria chamomilla

Латинско име на лайка

Matricaria chamomilla (Compositae / Asteraceae)

Други български имена на лайка

лайкучка, белеоч, папатка

Имена на чужди езици на лайка

blue chamomile, chamomile, common chamomile, scented mayweed, wild chamomile (английски); camomille allemande, camomille vraie, matricaire (френски); echte Kamille, Kamille (немски); camomila, manzanilla (испански)

Разпространение на лайка

Расте по поляните, дворовете, покрай пътищата и населените местности. Широко е разпространено в цялата страна.

Описание на лайка

50-сантиметрово едногодишно тревисто растение. Има силно разклонено и голо стъбло, разклонен, светло кафяв корен, а листата му са двойно или тройно пересто нарязани, последователни и имат островърхи крайни дялове. От пролетта до есента цъфти с бели цветове, събрани в кошнички по края на стъблата. Лайката има характерно цветно легло с изпъкнала конична форма и е кухо. На мирис е приятна, с леко горчив вкус. Плодът е без хвърчилка.

Дрога (Използваема част) на лайка

Цветните кошнички с дръжки, които са не по-дълги от 2 см (Flores Chamomillae). Важен отличителен белег на медицинската лай­кучка е изпъкналото кегеловидно и кухо дъно на кошничката. По този белег тя се отличава от подобни на нея растения (полското и кучешкото подрумиче), които имат плоско, плътно, а не кухо дъно на кошничката и притежават неприятна миризма, която рязко се отличава от миризмата на лайката. Билката се суши при 35 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на лайка

Салицилова киселина, слуз, горчиви вещества, никотинова киселина, етерично масло (изовалерианова и каприлова киселина, азулен, хамазулен), фитостероли, витамин С, кумарини, провитамин А, флавоноиди.

Действие и приложение на лайка

Вътрешно се използва за лечението на бъбречни и пикочни камъни, стомашни и чревни болки и възпаления, колит, хистерия, безсъние, главоболие, цистит. Външно се използва за приготвянето на лапи за лечение на рани, хемороиди, бяло течение, циреи. Прави се и гаргата при болки в гърлото, зъбите или при възпалени сливици. Действа противоспазматично.

Приготвяне на лайка

Чай се приготвя от цветовете. 2 чаени лъжици се заливат с 250мл вряла вода и се оставя да кисне за 10 минути. Гаргара се прави от запарка с една шепа от билката в 1 литър гореща вода. Чаят се пие по 3 пъти на ден.

Запарката се използва за външно приложение — за промивки, ком­преси, бани и др. 2—3 супени лъжици дрога се залива с вряща вода и се оставя да стои 1 час в добре затворен съд.

Внимание: Лайката не се вари, а се прави само като запарка или студен извлек. Пие се наведнъж, защото противовъзпалителното й действие изветрява бързо. Особеното на медицинската лайка е в съцветното легло, което отвън е меко, а отвътре кухо. При другите видове то е твърдо и плътно и цветните главички обикновено са по-големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.