Невен – Calendula officinalis

Латинско име на невен

Calendula officinalis (Compositae / Asteraceae)

Други български имена на невен

каракон, жълта ружа, градински невен

Имена на чужди езици на невен

calendula, garden-marigold, marigold, ruddles (английски); souci officinal (френски); Garten-Ringelblume (немски)

Разпространение на невен

Родината му е Средиземноморието, а у нас се култивира навсякъде като декоративно растение.

Описание на невен

Едногодишно жлезисто тревисто растение със светло зелен цвят и право, просто или разклонено стъбло, което е окосмено и достига височина до 50см. Коренът му е вретеновиден и има множество разклонения. Листата пък са последователни, едри, целокрайни и покрити с мъх. Горните са приседнали и ланцетни, а долните – лопатовидни. Цъфти от юни до октомври с кошнички, които са поединично на върха на стъблото и имат диаметър до 10см. Кошничките са съставени от два вида цветове: външни езичести, оранжевожълти и вътрешни тръбести, жълти; плодчетата са дъговидни извити и са без хвърчилка. Има характерна миризма.

Дрога (Използваема част) на невен

Юли – август се берат стръковете и цветните кошнички, след което се сушат на температура до 40 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на невен

Смоли, цитроксантин, календулин, фитостерин, календин (горчиво вещество), биолаксантин, каротин, сапогенин, ликопин, слузни вещества, органични киселини, витамин С, глюкозиди и етерично масло (в стръковете).

Действие и приложение на невен

Помага при епителизацията на язви и атонични рани на кожата, стомашни язви, склероза на съдовете, пиорея, възпаление на венците. С цветния прашец се лекуват злокачествени новообразувания в хранопровода, червата и стомаха. Оказва положителен ефект при рака на млечната жлеза и женските полови органи и се препоръчва като профилактично средство в критическата възраст. Действа противовъзпалително, противомикробно, бактерицидно(по отношение на стрептококи и стафилококи) и успокоително на централната нервна система. Подобрява сърдечната дейност при перитонична болест и аритмии.

Приготвяне на невен

2 чаени лъжици от цветовете на невена се запарват за 10 минути в 250мл кипяща вода. Чаят се пие по 2-3 чаши на ден. Външно се прави като гаргара. За компреси се използва като настройка от цветове и алкохол в съотношение 1:2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.