Кафе – Coffea arabica

Латинско име на кафе

Coffea arabica – сем. Rubiaceae

Други български имена на кафе

семе от кафе

Имена на чужди езици на кафе

Arabian coffee, arabica coffee, coffee, coffeetree (английски); cafeier d’Arabie (френски); Arabicakaffee, arabischer Kaffeebaum, arabischer Kaffeestrauch, Bergkaffee, Kaffeestrauch (немски); cafeto arabico, cafeto de Arabia (испански)

Разпространение на кафе

Кафето произлиза от тропическите пояси в азиатските и африканските страни. Расте като диво растение в Етиопия. В днешно време се отглежда в повечето тропични страни, най-вече в Бразилия, Колумбия и другите южноамерикански. Обича влажни почви, полусянка и температури над 10 градуса.

Описание на кафе

Има над 50 вида растения от рода Coffea, но най-разпространен е арабиката. Представлява вечнозелен храст или дърво с височина 8 до 10 метра. Има срещуположни листа с къси дръжки и бели цветове. Плодовете са топчести и тъмночервени с две семена.

Дрога (Използваема част) на кафе

Навярно вече знаете, че на кафето използваме семената. Те са твърди, светлокафяви топчета, които са изпъкнали от едната си страна. При обработката им се отстранява горната сребриста обвивка. Берат се узрелите плодове, които след това се сушат на открито и от тях се отделя околоплодникът. Накрая се пекат, но от сушените могат да се приготвят тинктури.

Съдържание (Химичен състав) на кафе

В зависимост от сорта на кафето, то съдържа между 0,3% и 2,5% кофеин, дъбилни вещества, захар, хлорогенова киселина, тлъсто масло и др.

Действие и приложение на кафе

Кафето е много популярна напитка по света. Използва се като стимулант при преумора, гадене и повръщане, както и като диуретик. Външно със стрити на прах зърна се третират изгаряния.

Приготвяне на кафе

Има много начини и обичаи за приготвяне на кафе. Няма и точно определена доза. Пие се според преценка, като ободряваща напитка. В една чаша кафе има между 0,05 и 0,1гр кофеин.

Интересно

Кофеинът се включва в състава на много болкоуспокояващи, при които засилва действието на аспирина и парацетамола. Използва се и в хомеопатичните лекарства срещу главоболие и хиперактивност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.