Малина – Rubus idaeus

Латинско име на малина

Rubus idaeus – сем. Rosaceae

Други български имена на малина

обикновена малина

Имена на чужди езици на малина

European red raspberry, raspberry (английски); framboise, framboisier (френски); Himbeere (немски); chordon, frambueso (испански)

Разпространение на малина

Диворастящо растение по влажните скалистите склонове, редките гори, сечищата и сипеите. Среща се и като градинско растение.

Описание на малина

Полухраст, покрит с тънки и изправени шипове, който достига до 1,5 метра височина. Образува многобройни коренови издънки. Интересното е, че корените са многогодишни, а надземната част – едногодишна. Има последователни, 3-делни листа, които са едро назъбени. Отгоре са зелени на цвят, а долната им страна е вълнесто напластена. В пазвите на листата се образуват по няколко плодни пъпки. Цъфти от Юни до Август с бели цветове, които имат 5-делни чашка и венче и много тичинки. Ражда вкусен плод, който представлява сложна и сочна ягода. Тя е леко окосмена и е съставена от 20-30 по-малки зрънца. Когато узрее се отделя лесно и има тъмночервен цвят.

Дрога (Използваема част) на малина

След цъфтежа се берат плодовете и листата (Folia Rubi idaei).

Съдържание (Химичен състав) на малина

В листата се съдържат флавони, каротин, дъбилни вещества, витамин С и органични киселини. В плодовете се откриват витамини от групата В, минерални вещества, мравчена киселина, фосфор, въглехидрати, витамини С и Р, окиси на магнезий, калий и калций, съединения на желязото, каротин, яблъчна и салицилова киселина.

Действие и приложение на малина

Листата се използват при болки в стомаха и червата, диария, кръвохрачене. От корените се приготвя отвара при настинки, силна и продължителна менструация, простудни заболявания и воднянка. Със запарка от листата се прави гаргара при възпалени венци  или гърло.

Приготвяне на малина

2 супени лъжици от малиновите листа се заливат с 500мл вряла вода и киснат 2 часа. За гаргара се използват 5-10гр за една чаша. При ухапване от змии, скорпиони и насекоми цветовете на малината се киснат в зехтин. Чаят от малина се пие по 3 пъти на ден.

Интересно: Малиновият сироп е чудесен източник на витамини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.