Ухапвания от животни

ухапвания от животниПри ухапвания от животни трябва да се предприеме следното:

При незначителни рани.

Ако кожата е леко повредена и няма опасност от бяс, трябва да се обработи мястото на ухапването като обикновена рана, да се промие с вода и сапун, да се нанесе антибиотичен крем и да се сложи чиста превръзка.

При дълбоки рани.

При наличие на дълбоки рани, разкъсвания на кожата и силно кръвотечение да се сложи на раната чиста притискаща превръзка и да се отиде при лекар.

При наличие на инфекция.

При наличие на признаци на инфектиране на раната трябва веднага да се обърнем към лекар. Такива са: отичане, зачервяване, усилваща се болка или загнояване.

При подозрения за бяс.

При ухапване от всяко диво или домашно животно, което не е било ваксинирано против бяс, трябва веднага да се обърнем за медицинска помощ.

Препоръчва се веднъж на 10 години да се прави ваксинация против тетанус. Ако от времето на последната ваксинация е минало повече от 5 години, а раната е дълбока и опасна, е необходимо до 48 часа след ухапването да се направи повторно ваксиниране.

По-често ухапванията са от домашни животни. Кучетата хапят хората по-често от котките, но котешките ухапвания по-често водят до зараза. Дивите или неваксинирани домашни животни могат да са приносители на бяс. Най-голям е рискът от ухапване от еноти, лисици, прилепи, по-рядко бесни се оказват кучетата и котките, съвсем рядко чайки, катерички и други гризачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.