Чуждо тяло в ухото

чуждо тяло в ухотоПопадането на чуждо тяло в ухото може да предизвика болка и намаляване на слуха. Като правило пострадалият усеща, че в ухото му има нещо, но малките деца могат да не го осъзнават.

При попадане в ухото на чуждо тяло трябва:

  • Не се опитвайте да извадите чуждото тяло с помощта на клечки за уши, кибритени клечки или други подръчни средства. В този случай има риск да го натъпчете още по-навътре и да повредите вътрешното ухо.
  • При възможност да се извади тялото от ухото. Ако чуждото тяло е меко и добре видимо, може да се пробва да бъде извадено с помощта на пинсета.
  • Да се изтръска чуждото тяло. Да се наклони главата настрани и да се разтръска.
  • При попадане на насекомо в ухото може да се използва масло. Да се наклони главата настрана, така че ухото с насекомото да е отгоре, и да се опитаме да го извадим с помощта на топло (но не горещо) олио, зехтин или друго масло. При това може леко да се разшири ушния канал –като се изтегли меката част на ухото при възрастните назад и надолу, а при децата назад и нагоре.
  • При попадане в ухото на каквото и да е друго чуждо тяло не бива да се използва масло. Масло не трябва да се използва и при симптоми за повреждане на тъпанчето. Такива са болка, кръв и други течности от ушния канал.
  • В случай, че не сме успели да отстраним чуждия предмет, и ако даже след това има болка, намален слух или усещане за чуждо тяло, трябва да се обърнем към лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.