Хранителни отравяния

хранителни отравяния

Как да избегнем хранителни отравяния  в горещото време

Какво да се прави за да не помрачим излизането извън града с хранително отравяне? След като навън става все по-топло нараства и броя на хората, отровили се с развалени продукти. В топлото болестотворните бактерии стремително се размножават и храната, извадена от хладилника започва да се разваля бързо. А да се определи по вида или мириса колко са опасни продуктите не винаги е възможно.

За това отправяйки се на пикник отчетете следните препоръки:

Подготовка за пикника

Една от главните причини за хранителните отравяния при стайна температура са мръсните ръце  и неизмити плодове и зеленчуци. Преди да се докосвате до храната винаги се старайте да измиете ръцете с топла вода и сапун, особено ако преди това сте били в тоалетната, сменяли сте пелени или сте докосвали домашни животни. Когато не сте в къщи, още повече сред природата, може да няма условия за миене на ръцете. За това не забравяйте да вземете мокри кърпички, за да изтриете ръцете и повърхностите, до които ще се  допира храната.

Ако приготвяте храната, предварително я изстудете в хладилника,  преди да я сложите в хладилната чанта. Сложете в нея достатъчно лед, за да се съхраняват продуктите при температура не повече от 5°С. Не оставяйте хладилната чанта в багажника. По-добре я сложете в купето, особено ако е включен климатика. Дръжте бързоразвалящите се продукти отделно от напитките, тъй като хладилника с напитките се отваря по-често. Когато пристигнете на място поставете хладилната чанта на сянка и ако е нужно заменете леда.

Суровите продукти

Убедете се, че суровите продукти, например месото, не се допират с готовите за ядене. Опаковайте суровите продукти  в херметични контейнери, иначе сокът от тях може да попадне на храната, намираща се до тях. Следете за чиниите и приборите, дъските за рязане и другото оборудване, които са били в контакт със сурови месни продукти, да не се използват за готовата храна. Ако това са еднократни прибори и чинии, ги изхвърлете и използвайте чисти. Ако приборите са за многократно използване, ги приберете в пакет и в къщи ги измийте с гореща сапунена вода.

Не се препоръчва да се готвят предварително полуфабрикати и да се използва на пикник полусурова храна. Частичната обработка на храната не убива бактериите. Те могат да се размножат до такава степен, че последващата обработка да не може да ги унищожи напълно.

Размразяване на продуктите

Не размразявайте продукти при стайна температура. Може да се размразяват продукти в хладилника, в микровълновата печка или в студена вода (сменяйки я на половин час). След това трябва веднага да готвим продуктите. Ако размразяването на  продуктите става при стайна температура, докато се размразява вътрешната част, във външната размразена част вече започват да се размножават бактерии.

Храна и остатъци

Ако продуктите ще се съхраняват при обикновена температура, планирайте пикника така, че да ги изядете до два часа след закупуването. Или купете продуктите предварително, изстудете ги в домашния хладилник и след това ги сложете в хладилна чанта.

Когато температурата е 30°С и повече, продуктите могат да се намират извън хладилника за не повече от час, след което трябва или отново да се охладят или да се употребят. Ако температурата е по-малко от 30°С, можем да оставяме продуктите до 2 часа . Вземете със себе си толкова храна, колкото можете за изядете, за да не се тревожите за остатъците.

          Избягвайте сурови морски продукти. Суровите  или полусурови морски продукти могат да станат приносители на бактериална инфекция наричана Vibrio vulnificus. В морската вода бактериите Vibrio vulnificus се срещат навсякъде и не причиняват вреда, но попадайки в организъма на човека могат да предизвикат тежко заболяване.

          Добре изпичайте месните продукти. При печене на продуктите на скара повърхността на месото или пилешкото често изглежда напълно готова, но във вътрешността месото може да остава сурово. За да загинат болестотворните бактерии вътрешната част на месните продукти трябва да се нагрее до следните температури: кайма – до 75°С, бифтек – до 65°С, цяло пиле – до 85°С, пилешки бутчета – до 80°С. За да гарантирате достигането на нужната температура във вътрешността позволете на въглищата да погорят 20-30 минути преди да пристъпите към печене.

Хладилната чанта

          Приберете в хладилната чанта остатъците от яденето веднага. Ако носите много храна за няколко яденета, упаковайте ги в отделни неголеми контейнери, за да извадите само нужното за момента. Ако прибирате остатъци в къщи, задължително ги дръжте върху лед при температура не повече от 5°С . Ако продуктите са били при стайна температура за не повече 4-5 часа, те по всяка вероятност са напълно годни. Но ако се съмнявате , по-добре се избавете от тях.

          Някои продукти можете да вземате на пикник без да ги охлаждате. Ако не искате да се занимавате с продукти, които могат да се развалят, помислете за такива, които не се нуждаят от охлаждане. Например пресни плодове и зеленчуци, твърди сирена, рибни или месни консерви, чипс, хляб, горчица и туршии.

Хранителни отравяния

Хранителни отравяния –това е общото име за заболяванията, които възникват при употреба на заразени хранителни продукти или вода. Причината за хранителните отравяния могат да са различни видове микроорганизми – бактерии, вируси, паразити или гъбички. Заболяването може да бъде предизвикано не от самите микроорганизми, но и отделяните от тях токсини.

Всяка година в САЩ от хранителни отравяния страдат 6-7 милиона човека. При това не се отчитат всички случаи на заболявания свързани с храна, тъй като хората често смятат, че имат вирусна инфекция.

Болестите предавани с храната често имат слените симптоми: повдигане, повръщане, разстройство, температура, стомашни спазми. Но може да има и по-тежки симптоми, включително затруднения при преглъщане и паралич. Обикновено симптомите за отравяне се проявяват в течение на 4 -48 часа след всмукването на заразена храна от стомаха, но те могат да се проявят и по-късно в период до две седмици.

В повечето случаи симптомите за хранително отравяне.  преминават от само себе си, макар че болният може да изпитва значителни неудобства. Обаче в отделни случаи инфекцията може да се окаже опасна и даже смъртоносна. Сериозността на заболяването зависи от състоянието на отровилия се човек. За това при първи признаци на симтомите за отравяне, по-добре е да се обърнете към лекар.

Ето бактериите, които предизвикват повечето от регистрираните хранителни отравяния.

Clostridium botulinum

Ботулизъм, това е рядка, но много опасна форма на хранително отравяне. Обикновено ботулизма се предизвиква от консерви с ниско съдържание на мускусна киселина, ако са били нарушени условията за приготвяне или съхранение.

Campylobacter jejuni

Бактерията от този тип е най-разпространената причина за разстройство. Те се намират в суровото или полусурово месо, мляко и непреварена вода.

Clostridium perfringens

Тези бактерии обикновено се срещат в продуктите на така наречените „шведски маси”, ако не се спазва задължителната температура за подгряване от повече от 60°С.

E. coli

Живее в тънките черва на човека и обикновено не причинява проблеми, но някои щамове на тази бактерия могат да предизвикат разстройство. Един щам E coli 0157:H7 произвежда смъртоносен токсин. Този щам се намира в суровата кайма, суровото прясно мляко или изделия от тях.

Listeria

Среща се в млякото, суровите зеленчуци, меки или полутвърди сирена, месо и птици. Тази бактерия може да се размножава бавно даже в хладилника.

Salmonella

Салмонелозата е най-разпространения тип хранително отравяне. Салмонелата може да бъде намерена в различни продукти, но най-често тя се среща  в птичето месо, яйцата, непастьоризираното мляко.

Shigella

Тази бактерия лесно се предава от човек на човек, ако не се спазват елементарни правила за хигиена. Най-често Shigella  се среща в салатите, млечните продукти и мръсната вода.

Staphylococcus

Бактериите на стафилокока живеят в носа, в гърлото и на кожата на човека и могат да изработват стомашно-чревни токсини, способни да предизвикват отравяне. Обикновените начини за приготвяне на храна не разрушават тези токсини, за това за да се предотврати разпространяването на тази инфекция е нужно преди всичко да се спазват правилата на лична хигиена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.