Как да не напълнеем през отпуската

последствия от затлъстяванетоОтпуската – това е нещо прекрасно. Но отпускайки се за седмица е лесно да добавим 1-2 килограма. Неприятно е да мислим за излишно тегло вместо да почиваме и да се веселим.

Има начин да го избегнем. Ако при поредното пътуване следвате прости съвети, ще можете да не си отказвате нито сладко, нито други радости.

Движете се!

Най-добрият начин да контролираме теглото си е колкото може повече  да се занимавате със спорт и да не забравяте за физическата активност. И занятията във фитнеса на хотела и разходките пеша и запознанството с нови места помагат за изгаряне на калории. Играйте голф, баскетбол, тенис, плувайте, гребете или карайте велосипед. Какъвто и да е вашия спортен избор, постарайте се да му отделите поне един час на ден.

Важен е общият резултат

Някои блюда може да ви харесат особено много. Например в хотела има отлично меню за закуска и вие искате да се възползвате. В този случай  проявете умереност при следващите хранения. Или в популярен ресторант готвят прекрасно ястие от мазна риба. Блюдото разбира се е калорично, но може да го опитате. Но тогава се откажете от десерта.

Изводът е такъв: определете за сметка на кои храни ще трупате калории. Не си струва да хабите „бюджета” си за това,  което лесно ще хапнете след отпуската, в къщи. И не се винете за епизодичните гастрономични сривове,  само помнете  колко сте употребили от дневното количество калории.

Големина на порциите

Посещението на ресторант и големите порции са свързани. Големината на мезетата и десертите е около 2 пъти над обикновената. Помнете за това, особено ако постоянно се  храните на ресторант. Пробвайте да разделите основното блюдо на двама или да се ограничите със салата и предястие. Не се опитвайте да пропускате хранене, за да икономисате калории. В края на краищата така ще изгладнеете, че всичко ще завърши с преяждане.

Запаси за екстрен случай

Старайте се чувството за глад да не ви застигне неочаквано и наблизо винаги да има какво да хапнете. Ако сте в дома на близки или роднини, дръжте в хладилника им свой личен запас. В някои хотели има мини хладилници, където може да държите плодове, зеленчуци, сирене и мляко. Подхождат и сухи закуски, малки пликчета ядки и пълнозърнести крекери. Нещо такова носете със себе си в самолета, за да не се изкушавате да си купите нещо вредно на летището.

Внимателно с алкохола

От алкохолните напитки калориите се усвояват много лесно, а през отпуската сме склонни да ги употребяваме повече. Избягвайте плодови коктейли. Те често съдържат 300-600 ккал на порция. Предпочетете нискокалорийни напитки – светла бира, вино, шампанско, високоградусни напитки разредени с вода или сода. И помнете, че изпитият алкохол може да отслаби волята ви и да ви подтикне към излишества.

Може да се развличате и без храна

Главното е да не се забравя, че по време на почивка може да се поглезите и без всякаква храна. Отидете на масаж, почетете на плажа интересна книга, полежете във ваната, гледайте нов филм, добре се наспете. Ако се научите да получавате удоволствие и от другите радости в живота, няма да надценявате ролята на храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.