Гастрит – Симптоми, Диагноза, Видове, Лечение

гастритГастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха. Голяма част от хората, които страдат от гастрит, не показват симптоми на заболяването. Понякога терминът се използва грешно за описване на болка или неприятни усещания в горната част на корема. Голям брой хора, които имат болки в стомаха, не са болни от гастрит.

Най-честите проявления на болестта са: повръщане, гадене, болки в горната част на корема. За този комплекс от симптоми е приет термина диспепсия.

Диагностициране на гастрит


Диагностицирането на гастрита може да бъде извършено, на основата на история и преглед от лекуващия лекар. В някой случай може да включва изследване на кръв и други тестове(ендоскопия) или консултация със специалист(обикновено гастроентеролог)

Посещение при личният лекар

При първото посещение от значение за личния лекар са симптомите, медицинската история, навиците, начина на живот и лекарствените продукти, които приемате. В повечето случай тази информация е достатъчна за поставянето на диагноза. Не забравяйте да споменете на лекаря за всички лекарства, които приемате, включително и тези които са без рецепта, билки и хранителни добавки, като например витамини. Също така споделете и какви мерки вземате за облекчаване на симптомите и дали техния ефект е добър.

Лабораторни тестове за диагностициране на гастрит

Няма лабораторни тестове, който да са специфични за гастрита. В повечето случай не се налага тяхното извършване. Ако личния лекар назначи извършване на тестове, най-вероятната причина за това е да отхвърли други заболявания със сходни симптоми. В случай, че всички други възможности бъдат отхвърлени, гастрита остава най-вероятната причина за симптомите на пациента.

Най-често прилаганите тестове са: за H. Pylori, брой на кръвните клетки, бъбречна и чернодробна функция, изследване на урина, функция на жлъчка и панкреас, тест за бременност, изследване на фецес за кръв.

Рентген или друга подобна диагностика може да бъде извършена, но това се налага рядко.

Електрокардиограма може да бъде направена, ако пациента има ускорен пулс или болки в гърдите.

Посещение при специалист

Можете да бъдете препратени на гастроентеролог. Той може да препоръча ендоскопия със стомашна биопсия. Тя се извършва, с тънка, гъвкава сонда с малка камера отпред, през носа или устата. Сондата се въвежда в за директен оглед на състоянието на хранопровода, стомаха и началото на червата. Същевременно се вземат проби от стомаха, върху които се провеждат тестове или се гледат под микроскоп. Целта е отхвърлянето или потвърждаването на различни здравни състояния.

Причини за гастрита


Най-често виновник за появата на гастрита е бактерията Хеликобактер пилори(Helicobacter pylori) и необоснованата употреба на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Голяма част от болните от гастрит не проявяват типичните за болестта симптоми. При тези при които гастритът има изразени симптоми се наблюдава получат диспезия – неприятно усещане или болки в горната част на корема, повръщане и гадене.

Умственото и физическото пренапрежение, конфликтите, неприятните преживявания, трудностите при спазване на определен хранителен стереотип, лошото сдъвкване на храната, алкохолни напитки, прекалената консумация на подправки, злоупотреба с лекарства и пушенето на цигари са друга част от причините за появата на гастрит. При голяма част от случаите хроничният гастрит представлява вторично заболяване – появява се вследствие на хронична бъбречна и/или сърдечна недостатъчност,  хепатит, подагра,захарна болест, жлъчнокаменна болест.

Хеликобактер пилори

Бактерията Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е отговорна за инфекция на вътрешната обвивка на стомаха. Предаването на H.pylori обикновено е от един човек на друг човек. При лоша хигиена, микроорганизмът може да бъде предаден със заразената храна или вода.

В развитите страни средно между 20 и 50% от хората прекарват инфекция с H. pylori. В страните с по-висока гъстота на населението и лоша хигиена този процент е значително по-висок. В някой развиващи се страни болните стигат и до 80%.

Терапията на гастрита, предизвикан от H. pylori е важнa, дори и в случаите когато болния не се оплаква и не се проявява клиничната картина на болестта. Ако не се проведе лечение, бактериалната зараза може да доведе до пептична язва и рак на стомаха.

Медикаменти (НСПВС)

Ерозивния гастрит  най-често се причинява от хроничната употреба на нестероидни противовъзпалителни медикаменти като Ибупрофен, Аспирин(ацетилсалицилова киселина), Диклофенак и др.. Провокиращи фактори могат да бъдат също и злоупотребата с алкохол и кокаин, а и радиацията.

Увреждания причинени от тежки травми, прекарани тежки болести, хирургични операции и изгаряния също може да са причина за появата на остър ерозивен гастрит.  В този случай заболяването се нарича „стресов гастрит“.

По-редки причинители

– Някои вируси, бактерии и гъбички.

–  Автоимунни заболявания, характеризиращи се с това, че имунната система на болния напада здравите клетки на стомаха;

–  Болестта на Kрон и злокачествената анемия също могат да се причина за поява на заболяването.

Видове гастрит


Остър гастрит

Острият гастрит представлява остро възпаление на лигавицата на стомаха, което може да бъде причинено от редица агенти: злоупотреба с горещи или студени напитки, пикантни храни, преяждане, алкохол, дълга употреба на някои лекарствени продукти и др.
Някои от симптомите на острият гастрит са: обложен език, сиво-бял на цвят; болки в стомаха; тежест в горната част на корема; сухота в устата или обилно обилно отделяне на слюнка

Хроничен гастрит

Заболяването представлява хронично възпаление на стомашната лигавица с периоди на изостряне и подобряване. Може да бъде вследствие на развитие на острия гастрит. Възможно е да бъде предизвикано се от разнообразни фактори: различни храни, както при острия гастрит, но при по-продължително приемане; съпътствуващи хронични и инфекциозни заболявания. Хроничният гастрит е един от рисковите фактори за появата на пептична язва, рак на стомаха, полипи на стомаха и др. Разделя се на няколко подвида: атрофичен, ерозивен, повърхностен, гигантски.

Атрофичен гастрит

При атрофичният гастрит се увреждат клетките на обвивката на стомаха, които продуцират храносмилателни ензими и  киселини.  Болните се оплакват от понижение или липса на апетит,  засилено слюноотделяне, лош вкус в устата, болки и тежест в горната част на корема при нахранване. Езикът придобива червеникав цвят и се изглажда. Болните слабеят. В допълнение има опасност и от развитието на тумор: рак на стомаха и MALT лимфома.

Гигантски гастрит

Гигантският гастрит се среща рядко, като в повечето случаи се наблюдава при мъже. Болните се оплакват от болки в горната част на корема, в някои случаи повръщат стомашно съдържимо с кръв, или се установява наличие на кръв и в изпражненията,  липса на апетит, отслабват на тегло и се появява анемия.

Ерозивен гастрит

Ерозивният гастрит може да доведе до появата на язви или ерозии на вътрешната обвивка на стомаха и да предизвика кървене. Как се открива кървенето в стомаха? Един от основните признаци за стомашно кървене е присъствието на кръв при повръщане и катранено черни на цвят изпражнения примесени с кръв. Наблюдават се болки в горната част на корема, подобни на тези при язва.

Повърхностен гастрит

Повърхностният гастрит е характерен за хора на възраст под 50 години. Болните имат симптоми като често оригване, парене, тежест и подуване в горната част на корема. Често изпитват болки на гладно и след нахранване.

Протичане на гастрита


Хроничният хипертрофичен гастрит се среща често сред пушачите, злоупотребяващите с алкохол и почитателите на пикантни храни. При него се наблюдават силни и болезнени киселини и оригвания, които се проявяват в повечето случаи след хранене. В голяма част от случаите има и болка под лъжичката, като степента й зависи от количеството и качеството на консумираната храна. Няма загуба на апетита, поради което заболелите не губят от теглото си. Често наблюдавано оплакване е и констипацията.

Хроничният атрофичен гастрит е най-сериозната форма на болестта. Симптомите включват тъпа, постоянна болка под лъжичката, която се засилва се след ядене, неприятен вкус в устата, упорито безапетитие, сухота, оригване, диарии, появяващи се веднага след нахранване, гадене. Усвояването на храната е нарушено, поради което болният е блед, отслабва, езикът му се напуква и зачервява.

Относително леко преминава повърхностният хроничен гастрит. Болният има оплаквания от тъпа болка и тежест под лъжичката, лош вкус и сухота в устата най-вече в сутрешните часове, оригване, гадене, киселини, силно безапетитие или обратното – „вълчи глад“, проявяващ се в някой случаи с апетит за странни храни. Болният се потиска, отслабва, подозира че е болен от рак на стомаха.

Крайният изход от хроничния гастрит зависи от неговия тип. При оптимално лечение и правилно хранене хроничният повърхностен гастрит и хроничният хипертрофичен гастрит отзвучават за месеци. Въпреки това, често се появяват отново – в повечето случай след нарушаване на диетата, инфекции, неприятни преживявания, правилна или неправилна употреба на медикаменти.

Хроничният атрофичен гастрит независимо от правилния режим и лечение има напредващо, влошаващо се протичане,  което продължава с години.

Лечение


Медикаментозно лечение

Лечението на гастрит включва медикаменти,  понижаващи концентрацията на киселини в стомаха. Те имат благоприятен ефект върху симптомите на гастрита и са добро допълнение на лечебния процес. Такива лекарства са:

Хистамин Н2 блокери

Ранитидин и Фамотидин. Този клас лекарствени продукти понижават отделянето на солна киселина в стомаха. Те могат да се закупят от всяка аптека и без рецепта.

Инхибитори на протонната помпа (ИПП)

Ланзопразол и Декс Ланзопразол,Омепразол, Пантопразол, Езомепразол, Рабепразол и др. Прилагането на тези лекарствени средства става след лекарско предписание с рецепта. Действието им се състои в това,че те понижават отделянето на солна киселина по-ефикасно от Н2 блокерите. Инхибиторите на протонната помпа могат да се употребяват за предпазване от възникването на стресов гастрит при болни в критично състояние.

Антиациди

Алмагел, Алмалокс, Стоп-ацид и др. Голям брой марки лекарствени продукти на пазара предлагат различни комбинации от три базични съставки калций, магнезий и алуминий, с бикарбонатни или хидроксидни йони, с помощта на който се неутрализират стомашните киселини. Отрицателна черта на тези лекарствени средства е, че могат да предизвикат странични ефекти като констипация(запек) и диария.

Лечение с природни средства

Ориз

Кашата от ориз е добро, приготвено в домашни условия лекарство при болни от остър гастрит. Приема се по една чаша оризова каша два пъти дневно. При хронифициране на заболяването стомашният сок е в малки количества, поради което е добре да се употребяват храни при които  се налага продължително дъвкане на храната.  Дългото дъвчене е предпоставка за отделянето на по-големи количества стомашен сок.

Невен

Невенът е полезно растение, което расте в географските ширини на България. Той е билка, за която се смята, че  има благоприятен ефект при  лекуването на гастрита. Приготвения от невен чай, направен по традиционния метод за запарка е начина по които се приема билката. Дневния прием на чая от невен е 2 пъти на ден по една супена лъжица.

Кокосов орех

Полученото от кокосовия орех кокосово мляко е прекрасен лек  при лечението на гастрит. Чрез него на стомаха се осигурява необходимата почивка и набавя витамини и минерали. Приемът на кокосово мляко е особено полезен за възстановителния процес, ако през първите 24 часа на болния не се дава нищо друго освен него.

Картофи

Сокът от картофите, както се оказва, е изключително полезен поради свойствата му да облекчава симптомите на гастрита. Препоръчва се да се приема по половин чаша сок 2-3 пъти в деня, около половин час преди хранене.

Билки

Полезни са билки като равнец, кантарион, тинтява и др.

Диета

Откриването на хроничния гастрит е важна задача. Тя включва внимателното наблюдение и изследване на засегнатия. Заболели с хроничен атрофичен гастрит трябва да се  диспансеризират  и да се подлагат на периодичен контрол. Терапията трябва да е индивидуализирана според вида на заболяването и особеностите на болния. Важна част от лечението е диетата. Заболелият  трябва да се храни редовно, бавно, като сдъвква храната, не трябва да се приемат дразнещи храни – подправки, много сладки храни, запръжки, необработени плодове и зеленчуци, богати на целулоза. Пушенето на цигари и алкохолните напитки трябва да се избягват. Пиенето на някои минерални води може да има положителен ефект. Добро влияние има и климатолечението в среднопланинска обстановка.

Допълнителни мерки

Като се има предвид причинителя, довел до гастрит, е възможно да се извършат и допълнителни мерки за подпомагане терапията на гастрита. Ако, например гастритът е предизвикан от хронична употреба на НСПВС(нестероидни противовъзпалителни средства), лекуващият лекар по всяка вероятност ще посъветва болния да спре приемането им, да понижи дозировката им или да предпише лекарствен продукт от друга група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.