Жълт кантарион – Hypericum perforatum

Латинско име на жълт кантарион

Hypericum perforatum – сем. Hypericaceae

Други български имена на жълт кантарион

звъника, сечено биле, порезниче

Имена на чужди езици на жълт кантарион

goatweed, Klamathweed, perforate St. John’s-wort, racecourseweed, St. John’s-wort, Tiptonweed (английски); Tupfel-Hartheu, Tupfel-Johanniskraut (немски)

Разпространение на жълт кантарион

Обича сухи тревисти места. Расте по не разорани ниви, сред храсти и редки гори. През есента и пролетта се култивира.

Описание на жълт кантарион

Коренищно многогодишно тревисто растение с право и кръгло стъбло, което на върха се разклонява. Достига до към 1 метър височина. Коренището представлява силно разклонен корен. Листата са срещуположно разположени, имат елипсовидна форма, целокрайни са и с много точковидни жлези. Има жълти, понякога оранжеви цветове, едри и събрани в метлица на върха на стъблото и неговите разклонения. Плодът е тригнездна кутийка с много семена и оранжеви мехурчета. Цъфти през летните месеци.

Дрога (Използваема част) на жълт кантарион

От Юни до Август се берат стръковете. Когато се изсуши, билката има синьо-зелени листа и жълти цветове, както и специфична миризма и стипчив вкус.

Съдържание (Химичен състав) на жълт кантарион

Хиперцин, рутин, ферцитрин, хиперозид, псевдохиперицин, фенолни киселини, восъци, етерично масло (терпен и сесквитерпен), дъбилни вещества.

Действие и приложение на жълт кантарион

Вътрешно помага при проблеми с храносмилателната система (язви, гастрит, киселини), ишиас, бъбречни и жлъчни камъни. Действа противовъзпалително, кръвоспиращо, затягащо и антимикробно. Външно се прилага под формата на масло за навяхвания, изгаряния и незарастващи рани, засегнали нерви.

Приготвяне на жълт кантарион

3 чаени лъжици от изсушения жълт кантарион се варят 10 минути в 250мл вода. Пие се по 3 чаши на ден в продължение на 8 седмици. Масло се приготвя от цветовете, които се накисват в зехтин (съотношение 1:10) за десет дни.

Внимание! Когато се използва вътрешно, трябва да се избягва излагането на силно слънце. Противопоказно е за хора, страдащи от хронична депресия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.