Имате ли затлъстяване? С какво се характеризира то?

затлъстяванеПо данни на Световната здравна организация 1,7 млрд. човека или всеки четвърти жител на планетата има наднормено тегло или затлъстяване, а 312 милиона човека са с изразено затлъстяване. По света от затлъстяване страда 30 % от трудоспособното население и още 25 % имат тегло над нормата.

Какво е затлъстяване?

Затлъстяване– това е хронично заболяване, което се предизвиква от различни фактори и на свой ред увеличава риска от развитието на такива сериозни фактори като  исхемична болест на сърцето, хипертония, инсулт, диабет и някои форми на рака. Пълните хора често страдат от депресия, дискриминация при постъпване на работа и други социални проблеми, предизвикани от стремежа на съвременното общество към  слаба и стройна фигура. Най-голямо безпокойство предизвиква факта, че очакваната продължителност на живота при пълните хора е по-ниска от средната.

В САЩ , по някои данни, затлъстяването се явява причина за преждевременна смърт за 300 000 човека на година, а лечението струва на системата на здравеопазването 100 млрд долара годишно. Затлъстяването е втората след тютюнопушенето по значение причина за предотвратима смърт.

Индекс телесна маса

За затлъстяването обикновено съдят с помощта на индекса на телесната маса (Body Mass Index  BMI). Този показател не е съвсем обективен, тъй като не отчита съотношението на мастната и мускулната тъкани, работата е в това, че мускулите заемат по-малък обем, но тежат повече от мазнините. При това  за определянето на приблизителния брой на хората страдащи от затлъстяване, BMI е напълно приложим.

За да изчислим своя BMI е необходимо да разделим теглото в килограми на ръста в метри повдигнат на квадрат. Ако получим резултат между 25 и 29,9 , това говори за наднормено тегло. Ако резултата е повече от 30 , това вече е затлъстяване. Например:

Ръст 180 при тегло 100 кг . BMI= 100/(1,8*1,8) =30,8

Ако BMI е равен на 40 и повече се диагностицира патологично затлъстяване. Например:

Ръст 160 при тегло 105 кг . BMI= 105/(1,6*1,6) =41

Размер на талията при затлъстяване

Още един показател за затлъстяване е размера на талията. Увеличели тлъстини в областта на корема са независим прогностичен фактор за  нарастващ риск за здравето. Изследванията показват, че обиколка на талията повече от 100 см за мъжете и 87,5 см за жените увеличава риска за заболяване исхемична болест на сърцето и захарен диабет.

Разликата между увеличено тегло и затлъстяване е важно в тези случаи, когато трябва да се оцени риска от  развитието на различни заболявания и да се избере оптимален метод за лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.