Последствия от затлъстяването за здравето

последствия от затлъстяванетоЗатлъстяването значително повишава риска от инсулт, заболяването от диабет втори тип, коронарна болест на сърцето, ръст на триглицеридите и артериалното налягане.

При мъжете затлъстяването увеличава вероятността от смърт от рак на правото черво, дебелото черво и простатата. При жените – вероятността от смърт от рак на млечните жлези, половите органи и жлъчката. В някои случаи рискът от смъртен изход нараства заради това, че ранното диагностициране на тумора се затруднява от затлъстяването. Например, при рак на млечните жлези затлъстяването пречи за намиране на неголеми тумори. Скорошни изследвания показаха, че затлъстяването повишава риска от развитието на Алцхаймер или сенилна деменция.

Други проблеми свързани със затлъстяването:

  • Болести на жлъчката
  • Остеоартрит на кръста, тазобедрените и колянните стави, предизвикан от повишеното им натоварване.
  • Подагра – отлагания на соли на пикочната киселина, по-често се усеща като артрит на отделни стави.
  • Сънна апнея – хъркане и временни спирания на дишането по време на сън.
  • Психологични и социални проблеми.

Медицинските изследвания показват, че ако теглото е с 40 % повече от нормата, то вероятността от преждевременна смърт нараства 2 пъти. Колкото по-голямо е затлъстяването, толкова по голяма е вероятността от съпътстващи заболявания.

Емоционални аспекти на затлъстяването

Едно от най-неприятните последствия от затлъстяването са емоционалните преживявания. Много хора отъждествяват привлекателността, особено при жените със стройността, затова пълните се чувстват слабопривлекателни. Освен това често ги смятат за лакоми и лениви. Макар, че фактите доказват, че това не е вярно.

Хората страдащи от затлъстяване могат да се сблъскат с дискриминация на работа, в училище или в други социални ситуации. Затова сред тях е широко разпространено чувството за неприемане, срам и депресията. В САЩ има специални обществени организации, които се борят с дискриминацията заради теглото, занимават се с просвета, защитават ги в конкретни ситуации, създават групи за поддръжка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.