Жълта тинтява – Gentiana lutea

Латинско име на жълта тинтява

Gentiana lutea – сем. Gentianaceae

Други български имена на жълта тинтява

жълта линцура, горчив корен

Имена на чужди езици на жълта тинтява

great yellow gentian, yellow gentian (английски); gentiane jaune (френски); gelber Enzian (немски)

Разпространение на жълта тинтява

Расте из сенчестите планински поляни и скалисти места у нас, Алпите, Мала Азия, Балканите, Шварцвалд и Индия. Обича добре отводнените и плодородни почви. Есенно време се култивира.

Описание на жълта тинтява

Многогодишно тревисто растение, живеещо до 60 години. Има многоглаво еднометрово коренище, което отвътре е месесто и жълто, а отвън – кафяво. Изправено и кухо стъбло, с цилиндрична форма и достигащо до 150см височина. В основата му листата са големи, овални, разположени на кръст, кожести, голи, с 5 до 7 жилки, стеснени са в 10-сантиметрова дръжка и имат синьо-зелен цвят. По-горните листа са още по-големи, но имат по-къси дръжки и само 3 жилки. Съцветието е по върховете, скрито в пазвите на най-горните листа. Самите цветове имат жълт цвят и цъфтят през Юли и Август.  Плодът е многосеменна кутийка, разпукваща се по два шева.

Дрога (Използваема част) на жълта тинтява

От Август до Септември се вадят коренищата на жълтата тинтява (Radix Gentianae). Сушат се, след което стават сиво-кафяви отвън и жълто-кафяви отвътре, с горчив вкус.

Съдържание (Химичен състав) на жълта тинтява

Гликозиди (генциамарин, генциопикрин и генцианоза), генцианин (алкалоид), смоли, мазнини, танини, слуз, гонциостерин и пектинови вещества.

Действие и приложение на жълта тинтява

Помага при проблеми със стомаха и червата, липса на апетит, гастрит, жълтеница, колики, запек, глисти и чернодробни заболявания. Действа усилващо на отделянето на секрети от организма – слюнка, стомашни и жлъчни секрети, както и подобрява работата на червата. Корените лекуват ентерит, чернодробни заболявания, гастрит, глисти и пясък в бъбреците.

Приготвяне на жълта тинтява

Корените се нарязват и 1 чаена лъжица се вари 5 минути в 250мл вода. Чаят се пие по 1 чаша преди ядене. Воден извлек се приготвя от половин лъжица счукан корен от жълта тинтява, който се залива с 2 чаши студена вода и се оставя така да кисне поне 8 часа. Прецежда се и стига за един ден.

Внимание! Забранено е брането на жълта тинтява! Противопоказно е използването от пациенти с тумори на стомаха или дванадесетопръстника.

Наравно с корените на жълтата тинтява могат да се използуват и корените на Gentiana punctata L. — горчиво биле, точ­ковата тинтява, разпространена по влажните и каменливи скални поляни и във влажните борови гори, близо до горната граница на гората и над нея; прилича на жълтата тинтява, но е с по-ниско стъбло и повече цве­тове на прешлените: венчето е жълтеникаво, с множество по-тъмни петна във вид на точки или черти, листата са широко-елиптични или яйце­видни, с по няколко жилки.

http://www.youtube.com/watch?v=g7xvqiKjILo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.