Какво представлява натуропатията

 Общ преглед

Натуропатията е система за лечение, която се обосновава на твърдението, че когато човек попадне в здравословна среда на живот тялото притежава индивидуална вродена сила, отговорна за образуването, поддържането и възстановяването на здравето.

За да се възстанови пълноценно здравето на човека, натуропатията лекува с природни средства , като въздух, вода и слънчева светлина, съвместно с хранителнидобавки, извлечени от действителни растения и животни. Натуропати се наричат хората, които признават и практикуват идеите на натуропатията.

За да излекуват заболяванията на своите пациенти, вярвайки в изцеляващата сила на природата, ранните натуропати им предписвали хидротерапия (лечение с вода). Днешните натуропати прилагат много форми на алтернативната и комплементарната медицина, заедно с процедури като акупунктурата, масажи, физически упражнения, както и пълни промени в начина на живот.

Натуропатите вярват, че за да се гарантира най – голям успех, лечението трябва да стане по най – внимателният и най – малко инвазивен начин, въпреки че тялото има способността само да се лекува.

 Приложение в медицината

Хубаво е човек да откаже цигарите, да се храни с полезни храни, да спортува редовно, да се наслаждава на заобикалящите го природни красоти и така съветват натуропатите.

Становището, че хидротерапията отнема отровите от тялото и подобрява имунната система, може да се окаже опасно, ако се окаже причина за забавяне лечението на болестта. Един продукт може да не е напълно безопасен макар и да се определя като природен.

 Какво сочат проучванията

Ефективността на натуропатията в много случаи е недоказана, също както и хомеопатията. За натуропатията, като цялостен подход за лечение с проведени малък брой клинични изследвания. Някои привърженици на това течение твърдят, че натуропатичната медицина може да излекува сериозни заболявания дори и рак, но затова не съществуват никакви доказателства.

Като средства за лечение в натуропатията с билки са проведени ограничен брой пручвания. Сведенията са спорни – едно проучване допуска, че ехинацеята действа при ушни инфекции при деца (остър среден отит), друго пък показва, че билката не подобрява състоянието при настинка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.