Ехинацея – Echinacea purpurea

Латинско име на ехинацея

Echinacea purpurea (Compositae/Asteraceae)

Имена на чужди езици на ехинацея

eastern purple-coneflower, purple-coneflower (английски); echinacee pourpre (френски); roter Scheinsonnenhut (немски).

Разпространение на ехинацея

Произлиза от източните Щати. Диворастяща е по поречието на река Мисисипи. Пролетно време се култивира от семена или чрез разсад към края на зимата. Обича слънчевите места.

Описание на ехинацея

Многогодишно растение, достигащо 1,2м височина и 45см широчина. Познати са 9 разновидности. Издържа на студ. Листата са с овална, дори продълговата форма. През лятото цъфти с обли, червени цветове, които миришат на мед.

Дрога (Използваема част) на ехинацея

През есента се берат корените или цялото растение. Ехинацеята се суши и от нея се приготвят кремове, екстракти, прахове, таблетки и тинктури. Горчива е на вкус и с характерен аромат.

Съдържание (Химичен състав) на ехинацея

полизахариди, мастни киселини, стероли, тлъсто масло, флавоноиди, кафеена киселина, кликопротеини и ехинакозид (алкалоид).

Действие и приложение на ехинацея

Действа противовирусно и антибактериално. Против тумори. Подсилва имунната система. Използва се при тумори, абсцеси, имунна недостатъчност, отравяне на кръвта, гъбични инфекции, упорити рани, херпес, акне, венерически болести и заболявания на горните дихателни пътища. Ехинацеята се смята за най-ефикасното прочистващо средство на кръвта, лимфните и дихателните пътища.

Приготвяне на ехинацея

Използва се под формата на готови препарати. Пие се три пъти на ден по 200-400мл. Може да се използва и като тинктура по 1мл 2-3 пъти дневно. Не бива да се приема продължително време – не повече от 2 месеца.

Внимание! Ехинацеята е противопоказна за пациенти с левкоза, колагеноза и туберкулоза. При предозиране предизвиква раздразнение на глътката.

7 Replies to “Ехинацея – Echinacea purpurea”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.