Кога умората е сигнал за сериозен здравословен проблем?

пролетна умораАко се чувствате постоянно уморени и наред с това имате и други допълнителни оплаквания, желателно е да отидете на лекар. Ако умората ви е съпътствана от:

  • Болки в гърлото: предполага се, че се касае за инфекциозна мононуклеоза, известна и като „жлезиста треска“
  • Треска и слабеене: може да е сигнал за занижена функция на щитовидната жлеза. Подобно състояние се регулира с помощта на хормонална терапия.
  • Потиснатост: Възможно е да бъде сигнал за депресия, в този случай е наложително да потърсите психологическа помощ.
  • Недостиг на въздух, световъртеж и причерняване: може би страдате от анемия (най-често това се наблюдава при бременните жени), и значи, че на организма му липсва достатъчно количество червени кръвни телца, които транспортират кислорода. Препоръчително е в този случай да се приемат добавки с желязо.
  • Постоянна жажда и чувство за уриниране: подобни симптоми най-често клонят към диабет. В случая умората възниква вследствие на повишената кръвна захар, с невъзможност тялото да я изразходва.

Ако страдате от продължителна умора (с месеци) може би става въпрос за рядко срещаните, но сериозни заболявания като хронична умора, миалгичен енцефаломиелит и дори рак.

В случай, че продължителната умора е свързана с отслабване, болки и тъмни изпражнения, непременно потърсете лекарска помощ.

One Reply to “Кога умората е сигнал за сериозен здравословен проблем?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.