Как се лекува грипът?

Все още няма лек за грипа, който да е доказано ефективен, освен времето. Антибиотиците не помагат, не си правете такива илюзии, тяхното действие е да премахнат инфекциите от вирусите и имат ефект само срещу вторичните бактериални усложнения.

Когато има лека инфекция, най-често болните се опитват да се излекуват сами, без да търсят лекарска помощ. Всеки човек им свои методи за лечение, които се опитва да приложи в такива ситуации. Тези методи понякога помагат, стига да не ви навредят – можете да ги използвате, но е за предпочитане да правите само неща, които са клинично тествани и доказани. Ако състоянието ви се влоши или болестта не се премахне, след продължителни опити за лечение, най-добре е да се допитате до лекар.

Макар че не е напълно сигурен ефекта, ако спазвате определен режим и добра хигиена, можете да окажете положително влияние върху борбата с респираторните инфекции и грипа.

  • Осигурете си повече почивка, докато трае периода на инфекцията, или поне в най-тежкия му етап
  • Пийте повече течности – поне по 1,5 – 2 литра дневно, по този начин ще повишите овлажняването на защитните механизми на лигавицата на дихателните пътища и възможността на организма, да се очиства от токсините.
  • Пийте топли напитки, но не горещи! По този начин ще подобрите отпушването на сонсната лигавица и ще намалите болката в гърлото. За да облекчите болката в гърлото и трахеята, можете да правите и инхалации с пара от гореща вода с разтворена сол в нея, или от билкови отвари. Така ще направите по-лесно отхрачването и втечняването на секретите в дихателната система.
  • Приемайте храни, които са богати на микроелементи и витамини, по този начин ще помогнете на организма си да се пребори с инфекцията. Храните, които са богати на витамини A, C и E са много полезни. Богати на витамин C са плодове и зеленчуци като домати, киви и др. На витамин A са богати сладки картофи, броколи и спанак и др. На витамин Е са богати следните продукти: пшенични кълнове, растителни мазнини, ядки, зелени зеленчуци, зеле и т.н. Всички тези продукти помагат на имунната система, като я стимулират и подпомагат очистването на токсините от организма, както и участват в процеса на възстановяване на лигавицата на дихателните пътища.

Според много хора, витамин C може да бъде ползотворен срещу грипа, но това не е доказано, въпреки това се наблюдава подобрение на тонуса, когато се приема от пациентите.

Не е за подценяване фактът, че приемането на витамин C продължително време, при големи дози над 1 мг дневно, може да има негативен ефект върху организма и да предизвика диария, както и да увреди бъбреците.

От скоро се обсъжда теория, според която цинкът, ако се приема допълнително, може да подобри имунната система. Има препарати, които съдържат цинк, като таблетки за смучене и спрейове, те са ефективни срещу грипа, но все още не е напълно ясен начина им на действие.

Все още не се предлагат подобни препарати в България, но има добавки, които са комбинирани и съдържат цинк в себе си. Трябва да се внимава, цинкът да не се предозира, защото това може да доведе до запек, гадене, неприятен вкус или сухота в устата. Освен това може да има и по-сериозни странични ефекти като дехидратация, превъзбуденост, повръщане, намалено усвояване на фосфор, мед и калций.

Лекарствата, които се използват за лечение на грип, в повечето случаи са такива, чиято цел е да подобрят общото състояние на болния и да намалят симптомите.

Голяма част от тези препарати са масово използвани, нямат странични ефекти и се продават свободно, без нужда от лекарско предписание. Винаги четете описанието на всички лекарства, които приемате. Дори на пръв поглед да изглеждат безобидни, трябва да сте наясно с възможните странични ефекти.

Има препарати, които действат специфично върху вирусите, предизвикващи грип и са с антивирусно действие. Те трябва да се употребяват, само ако са предписани от лекар.

При лечението на грипа, често се прибягва и до имуностимулиращи препарати.

Най-често се използват препарати, които облекчават симптомите. Антипиретиците намаляват температурата, за същото може да се използват и метамизол, парацетамол, ацетил-салицилова киселина и др. Това са препарати от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Целта им е да намалят болката и да действат противовъзпалително, те се използват срещу грип. Имат и свойството да намаляват високата температура.

  • При незална конгестия (запушване на носа), могат да се използват различни лекарства, които са най-вече под формата на капки или спрейове за нос. Те не трябва да се използват по-дълго от 5 дни, защото могат да предизвикат странични ефекти.
  • Когато имате кашлица, което означава че има голяма вероятност да имате грипна инфекция, трябва да проверите дали е суха или влажна, т.е. дали няма или има отхрачване.

Ако кашлицата е суха и без отхрачване, значи най-вероятно става въпрос за началото на грипна инфекция, като причината за кашлицата е възпаление на гърлото, за това е препоръчително да се приемат препарати, които спират кашлицата. Ако има отхрачване, не се препоръчват такива препарати, защото ще спрат отделянето на секрети от дихателните пътища, което може да доведе до лоши последици. В такива ситуации, трябва да се отделят секретите и да се приемат препарати, които подпомагат това.

  • Когато има възпалено гърло, има много и различни лекарства, които помагат – те са най-вече във вид на спрейове или таблетки за смучене. Комбинирани са с други препарати, съдържащи вещества за обезболяване, противовъзпалителни средства и антисептик. Евкалиптовото и ментово масло са подходящи за тази цел. Има ги и в други препарати, които служат за намаляване на болките в гърлото.

Има различни билкови продукти и хранителни добавки, които в последно време се предлагат на пазара, те са предназначени за повишаване на имунната система, за укрепване на организма и облекчаване на симптомите при сезонни инфекции и грип. Въпреки, че тези продукти не вредят, за сега още не е доказана ефективността им, за това производството им се контролира много строго. Ако решите да използвате подобен препарат, поинтересувайте се къде е произведен и вижте дали върху опаковката му има номер, който се отпечатва при преминала проверка от ХЕИ.

Най-често грипът се лекува за  1 – 2 седмици, като първите симптоми на подобряване започват да се проявяват след 3 – 4 дни.

Ако до 6 – 7 дни не забележите подобрение, най-добре се допитайте до лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.