Змиярник – Arum maculatum

Змиярник arum-maculatum

Латинско име на змиярник

Arum maculatum L. — Сем. Аrасеае

Други български имена на змиярник

Змийски лапад

Имена на чужди езици на змиярник

Adam-and-Eve, cuckoopint, lords-and-ladies (английски); gouet tachete, pied de veau (френски); gefleckter Aronstab (немски); aro muchado, culebrera (испански)

Разпространение на змиярник

Из сенчестите гористи места, предимно в планинския пояс. Среща се почти из цяла България с изключение на по-топлите места.

Описание на змиярник

Многогодишно тревисто растение, развиващо яйцевидна, месеста, овална или цилиндрична грудка. Листата са широко-копиевидни, с дълги дръжки, лъскави, често с кафяви петна. Листната дръжка с основата си е разширена във влагалище. Цветовете са бледожълтеникавозелени, обгърнати с издут прицветник и отвън невидими, събрани в кочан — женските са разположени в долната част на кочана и са съставени от едногнездни плодници, а мъжките са разположени по-горе и са съставени от 3 — 4 прашника. Над и под мъжките цветове се намират нишковидни израстъци. Горната част на кочана е гола и стърчи навън. Плодовете са червени ягоди. Цъфти през пролетта.

Дрога (Използваема част) на змиярник

Използува се прясната грудка, брана, преди да се развият листата (Rhizoma Ari maculati). Действието на изсъхналата грудка е слабо.

Съдържание (Химичен състав) на змиярник

Грудките (коренището) съдържат 70% нишесте, 0,5% масло, сапонин и едно алкалоидоподобно летливо вещество, наречено аронин (0,10%). След сваряване на грудките с вода аронинът се разпада и грудките могат да се ядат.

Действие и приложение на змиярник

Грудките на змиярника се препоръчват от народната медицина при възпаление на лигавиците, особено при дрезгав глас, хроничен бронхиален катар и кашлица. Предписват се още като стомашно средство при гастрити, оригвания, свръхкиселинност на стомашния сок и колики в стомаха, при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при хемороиди и чернодробни заболявания. Прилага се под форма на студена настойка: 1 чаена лъжичка ситно нарязани грудки се накисва в 1 чаша студена вода в продължение на 8 часа; прецедената настойка е доза за 1 ден.

Внимание: Отровно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.