Протеинова диета

Жените по цял свят отслабват с помощта на протеинова диета, която през последните години стана особено популярна. Протеиновият диетичен план може да е особено ефективен за жени, които искат да отслабнат, да се хранят според метаболизма си или просто да знаят кои са най-здравословните източници на протеини, когато отидат на пазар.

Количеството нужни протеини варира при различните жени, но всички те могат да изпитат благоприятния ефект от протеинова диета, в която са включени чисти протеинови суперхрани, които са тъпкани с хранителни вещества за оптимално здраве.

Целта на всяка протеинова диета е бързото сваляне на килограми. Този вид диети ограничават въглехидратите (хляба, картофите, пастата) и храните, които съдържат рафинирана захар. Богатата на протеини диета с балансиран микс от въглехидрати и полезни мазнини е абсолютна препоръчвана от всички специалисти, защото задоволява хранителните нужди на организма, спомага за постигането на здравословно тегло и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Протеиновата диета трябва основно да включва чисти протеинови източници, които да снабдяват тялото с достатъчно от основните аминокиселини. Такива храни са месото, рибата, млечните продукти и някои растения като киноа, елда и соя.

Останалите протеинови източници са зърнените храни, бобовите култури, ядките и семената, които не съдържат всички основни аминокиселини, но все пак трябва да бъдат включени в протеиновата диета, защото са богати на хранителни вещества.

Споменахме протеиновите суперхрани. Те също са задължителна част от една протеинова диета и съдържат вещества като калций, желязо, фибри и омега-3 мастни киселини. Такива храни са телешкото филе, пилешките гърди, сьомгата, рибата тон без сос, яйчният жълтък, ядките, тофу, бобовите, нискомасленото кисело мляко, изварата и суровия протеин на прах.

Протеиновата диета се изготвя въз основа на възрастта, здравословното състояние и начина на живот. Като основна препоръка е протеинът да съставлява от 10 до 35 процента от общия калориен прием. Това може да са 100-150гр месо, риба или птиче месо 2-3 пъти на ден.

Добрата протеинова диета води до бързо отслабване, защото забавя храносмилането и производството на инсулин, което пък помага на тялото да разгради храната по-добре и да използва енергията, складирана под формата на мазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.