Елда – Fagopyrum esculentum

Латинско име на елда

Fagopyrum esculentum – сем. Polygonaceae

Други български имена на елда

гречиха

Имена на чужди езици на елда

buckwheat, common buckwheat, Japanese buckwheat, silverhull buckwheat (английски); ble noir, bouquette, renouee, sarrasin, sarrasin commun (френски); Buchweizen, Heidekorn (немски); faggina, fagopiro, grano saraceno, sarasin (италиански); alforfоn, grano sarraceno, grano turco, trigo-sarraceno (испански)

Разпространение на елда

Идва от Източна и Средна Азия. Чувствително към студа растение. Расте при умерено влажни климатични условия. В много страни по света се култивира.

Описание на елда

Представлява тревисто едногодишно растение, достигащо до 1,30м височина. Стъблото му е силно разклонено, а листата са в сърцевидна форма, разположени са последователно и имат дълги дръжки. Цветовете са много на брой – до 3000. Събрани са в гроздове, образуващи големи съцветия. Държат се на дълги дръжки на върха на стъблото. Околоцветникът има 5 дяла с яйцевидна форма, които могат да са бели, червени или розови, а основата са зелени. Размножава се чрез семената и цъфти в период от около 4 седмици след като поникне.

Дрога (Използваема част) на елда

Берат се плодовете и върха на растението, където са цветовете.

Съдържание (Химичен състав) на елда

Киселини (кафена, протокатехинова, флотогенова и галова) и 4 до 6% рутин. В цветовете се открива веществото фагопирин, а в плодовете има 12% лесно усвоими от организма белтъчини, 85% нишесте и много минерални соли (калций, желязо, фосфор и др)

Действие и приложение на елда

Вътрешно се прилага при настинки, кръвоизлив на ретината, високо кръвно, варикозни вени, както и за идентифициране на вредното влияние след лъчетерапия. От него се приготвя рутин, който действа като заздравява капилярите и граничните мембрани, което оказва антиалергичен и противовъзпалителен ефект. Плодовете на елдата имат богата хранителна стойност.

Приготвяне на елда

За подсилване на капилярите се смесва с витамин С. Установено е, че билката е отровна и не бива да се приема вътрешно. Поради тази причина не слагаме рецепта за нея. Използвайте я само след лекарска консултация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.