Съвети, чрез които да избегнете получаването на дископатия

дископатияДископатията не е живото застрашаващо заболяване или пък такова, което при възникване да се влошава с времето. Не предизвиква сериозни травми като инвалидност например, но въпреки това е неприятно и некомфортно. Може да ви създаде главоболие и доста неприятни ситуации. Затова е добре по възможност, да направите всичко необходимо, за да предотвратите появата й. Тъй като е генетично заложена възможността за възникване на дископатия при всеки един човек е необходимо ние сами да се грижим за здравето си, така че да затрудним това заболяване „да ни се лепне”.

Обикновено, хората не си обръщат навременно внимание, тъй като дископатията е свързана с болка в гърба, а такава може да настъпи по много причини – например схващане, настинка и т.н., което не привлича достатъчно вниманието на дадения човек. Болката е търпима в повечето случаи, поради което страдащия от нея не смята за нужно да отиде на преглед при лекар и предпочита да си направи самолечение.

Трябва да знаете, че при 3-дневно самолечение – нагревки, масажи и др. няма резултат и болката в гърба продължава да я има, то тогава сериозно трябва да се замислите за посещение при доктор! Той ще ви направи всички необходими изследвания, чрез които да се установи дали страдате от дископатия или причината за болките в гърба са други.

Жените са по-склонни да получат това заболяване, в сравнение с мъжете, тъй като те са по-уязвими, когато вдигат тежки предмети, а и освен това повечето жени работят зад бюро, което също допринася за появяването на дископатия.

Но какво да предприемем, за да избегнем получаването на подобно заболяване?

На първо място, когато стоите седнали, стремете се да държите своя гръбнак изправен. Особено пък, ако работите целодневно седнали!

Също така, избягвайте да стоите или да лежите върху меки мебели – най-вече върху такива, в които потъвате. Всяко поставяне на тялото в неестествена позиция може да доведе до дископатия.

Не бива да се напрягате постоянно, вземайки неща, които са на много по-високо, отколкото при протягане от ваша страна. Затова поставяйте всичко, което използвате често на такава височина, че спокойно да го достигате, без излишни напъни.

В случай, че носите нещо тежко, препоръчително е да разпределите тежестта си по равно между двете ръце. Например, ако сте ходили на пазар и имате в себе си 4 торби, с горе-долу еднаква тежест, добре е в едната ръка да бъдат 2-те торби, а в другата, другите 2. По този начин тежестта ще се разпредели равномерно и няма да се налага да се „накривявате” на една страна, заради преобладаващата тежест.

Когато отделяте време за почивка, постарайте се да повдигнете краката си – например на табуретка.

За изправянето на гърба вече споменахме по-горе. Тук обаче също ви даваме съвет да го изправяте не само, когато стоите, но и когато вдигате нещо тежко.

Тези няколко простички съвета могат да бъдат изпълнение от всеки. Така шанса за получаване на дископатия намалява многократно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.