Как да се избавим от затлъстяване на корема?

абдоминално затлъстяване„Възглавница”, „бирено коремче” или „търбух” – както и да го наричаме, абдоминалното затлъстяване винаги е опасно за здравето.

Натрупването на мазнини на талията и корема при затлъстяване повишава риска от исхемична болест на сърцето, захарен диабет тип 2, метаболитен синдром и други болести. При жените абдоминалното затлъстяване увеличава риска от рак на млечните жлези и холецистит.

Защо тлъстините на корема са особено опасни?

Голяма част от мазните тъкани в областта на корема са висцерални мазнини. Това означава, че мазнините запълват пространството между вътрешните органи, намиращи се в коремната кухина. За разлика от подкожните мастни тъкани, висцералните мазнини (мастна тъкан, която се натрупва във вътрешните органи и около тях) обгръщат вътрешните органи – черен дроб, панкреас и други. Те акумулират хормоните произвеждани от организма, намаляват чувствителността на тъканите към инсулина и така могат да предизвикат диабет и различни проблеми със здравето.

Голям ли е вашият корем?

Даже ако сте с постоянно тегло или нямате излишни килограми, талията ви може да се е  увеличила. С увеличаването на възрастта тялото започва да задържа мазнините и да ги натрупва на талията и корема. Преди всичко това се отнася за жените в периода на менопаузата и след това.

Опитайте се да измерите талията си. Съблечете се и увийте сантиметъра непосредствено над бедрата. Сантиметърът трябва да е притиснат плътно до тялото, успоредно на пода. Издишайте и направете измерването. За жените е нежелателен размер на талията повече от 90см. За мъжете допустимата граница е 100 см., даже ако не сте с наднормено тегло.

Как да намалим размера на талията?

Много хора смятат, че кляканията и упражненията за коремна преса могат да намалят размера на талията. В действителност така не можем да намалим мазнините точно на определена част от тялото, макар че тези упражнения укрепват мускулите на коремната преса и торса. С помощта на пластичната хирургия (липосукция) можем да премахнем само подкожните мазнини. Да се справим с подкожните мазнини в областта на корема с помощта на диети и упражнения е по-трудно отколкото с тлъстините в други части на тялото. Но подкожните мазнини са по-малко опасни от висцералните мазнини.

За да намалим количеството на висцералните мазнини трябва да отслабнем навсякъде, т.е. тялото трябва да отслабне равномерно. Най добрият начин е чрез диета и спорт. Храната трябва да се състои предимно от пълнозърнести продукти, свежи плодове и зеленчуци, нетлъсто месо, а от консерви, полуфабрикати, бял хляб и сладкиши е по-добре да се откажем. Не по-малко важно е да се увеличи физическото натоварване. Както показват изследванията, даже 30 минути  умерено физическо натоварване на ден (такова като бягане или бързо ходене) помага за намаляване на количеството на висцералните мазнини. Полезни са също така и силови натоварвания един път на седмица, но преди да ги започнете се консултирайте с лекар.

Ако не се занимавате със спорт, запасите от мастни тъкани ще се увеличават, а също и проблемите със здравето. Да се следи за талията и самочувствието е най-добрия начин да се запази здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.