Черен бъз – Sambucus nigra

черен бъз Sambucus-nigra

Латинско име на черен бъз

Sambucus nigra – Сем. Caprifoliaceae

Други български имена:

Имена на чужди езици на черен бъз

elder , elderberry (английски); sureau (френски); schwarzer Holunder (немски); sauco, sambugo (испански); 

Разпространение на черен бъз

Из по-влажните редки гори, по-често в близост с населени места, покрай оградите и пр. Среща се из цялата страна.

Описание на черен бъз

Храст или дърво с разперени клони, сърцевината на които е бяла и шуплеста. Листата са нечифтоперести, с 2—3 чифта листчета; последните са яйцевидни или продълговати, заострени, гъсто назъбени. Цветчетата са много дребни, събрани във връхни сложни щито-сенникоподобни съцветия. Чашката е съставена от 5 дребни листчета, венчето — също от 5 бели или бяложълтеникави сраснали листчета. Тичинките са 5, с жълти прашници. Плодникът е от 3 плодолиста, с по- лудолен, 3-гнезден яйчник, с 3 приседнали близалца. Плодът е ягодовиден, с 3 черни семена. Цъфти в края на пролетта.

Дрога (Използваема част) на черен бъз

Цветовете (Flores Sambuci) и плодовете.

Съдържание (Химичен състав) на черен бъз

Цветовете съдържат 0,025% етерично масло (съдържащо терпени), гликозидни вещества с потогонно действие и с хими­чески неуточнен състав, рутиноподобен гликозид елдрин, слузно вещество, танини, захар, холин.

Съдържанието на листата и плодовете не е уточнено. Листата съдър­жат и следи от алкалоиди, танини, смолисти вещества, а плодовете— плодови киселини (ябълчна, винена и др.), антоцианово багрило.

Действие и приложение на черен бъз

Цветовете на бъза действат потогонно и улесняват отделянето на сгъстените при простудни заболява­ния на дихателните органи секрети; плодовете действат леко слаби­телно, а листата диуретично и слабително, затова първите се предписват при стомашно-чревни, а вторите — при бъбречни заболявания.

Цветовете се прилагат под форма на запарка: 2 чаени лъжички цве­тове се заливат с 1 чаша вряща вода; след 10 мин запарката се прецежда (доза за един ден) (да се изпиват на глътки 1—2 дози на ден) От плодовете или от листата се приготзя настойка: 1/2 чаена лъжичка сухи плодове или 1/2 супена лъжица ситно нарязани листа се накисват вечер с 1 чаша вода; сутрин настойката се изпива затоплена.

Българската народна медицина препоръчва употребата на цветовете, ли­стата и плодовете, а също и на кората от корена и от стъблото на черния бъз. Чаят от цветовете се употребява като потогонно, диуретично и омекчително сред­ство при простуда, хрема, пресипнал глас, ангина, кашлица, при възпаление на бъбре­ците и пикочния мехур, воднянка, хемороиди, кожни изриви, подагра. Отварата от кора а на корена се прилага при всднянка и затлъстяване, а пулпът (мармаладът) от плодовете — като диуретично и слабително средство. Отварата от листата е препо­ръчана за бани при ревматизъм, подагра, хемороиди и кожни изриви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.