Червено кучешко грозде – Solanum dulcamara

червено кучешко грозде Solanum-dulcamara

Латинско име на червено кучешко грозде

Solanum dulcamara – Сем. Solanaceae

Други български имена на червено кучешко грозде

разводник

Имена на чужди езици на червено кучешко грозде

bitter nightshade, bittersweet, climbing nightshade, dulcamara (английски); douce-amere, morelle (френски);

Разпространение на червено кучешко грозде

По влажните и сенчести места и край­речните храсталаци из цялата страна, много рядко над 1000 м н. в.

Описание на червено кучешко грозде

Увивен полухраст (лиан), до­стигащ на височина до 1—2 м. Стъблото е само в долната си част вдървеняло, ръбесто, голо. Листата са с добре развити дръжки, прилегнало- ресничести, горните и долните най-често са удължено-сърцевидни, заос­трени на върха, средните най-често са нечифтоперести, с една двойка по-дребни листчета и връхно по-голямо. Цветовете са по 10—20 в разперени и висящи сложни гроздове. Чашката е сраснала, 5-листна, неопадваща. Венчето е виолетово, съставено от 5 листчета, сраснали в къса тръбица, а в по-голямата си част свободни, разперени. Тичинките са 5, със злато-жълти прашници. Плодникът е от 2 плодолиста, с горен яйчник. Плодът е ягодовиден, червен, елипсовиден, с много семена. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на червено кучешко грозде

Младите, тревисти клонки с листата (Herba Dulcamarae).

Съдържание (Химичен състав) на червено кучешко грозде

Гликоалкалоидите солацеин (около 1 %) и соланеин (около 0,7%), които при хидролиза отцепват един и същ агликон: соланидин; плодовете съдържат около 0,5% от алкалоида соланин; лис­тата съдържат още сапониновите дулкамаретинова и дулмаринова кисе­лина (липсват в зрелите плодове), гликозидното горчиво вещество дулкамарин, 8,5—11,5% танини; плодовете съдържат каротиноида ликопин, витамин С, холин и въглехидратите арабан, галактан и пектин.

Действие и приложение на червено кучешко грозде

Листата и младите клонки на червеното кучешко грозде са старо средство на народната медицина, пре­поръчано при кожни заболявания, сърбящи кожни екземи и възпаления, при бронхиална астма, простудни заболявания и техните последици, като невралгия и ревматични болки, при възпаление на пикочния ме­хур, диарии, нередовна менструация, болки в ушите и пр.

Прилага се под форма на отвара: 1 чаена лъжичка дрога, стрита на прах (3 г), се вари със 150 г вода 10 минути; взема се по 2 чаени лъжички от отварата на ден (доза за 10 дни); при кожни заболявания се прилага стрита на прах дрога — с върха на ножа (0,10 г) 3 пъти на ден в продъл­жение на 7 дни.

Както листата, така и плодовете на кучешкото грозде са отровни. Не трябва да се приемат в по-големи дози и продължително време. При­лагането им става под наблюдение на лекар.

2 Replies to “Червено кучешко грозде – Solanum dulcamara”

  1. Elka Kioseva :

    Красива увивна лиана,която расте около реки.Ароматът на цветчетата е невероятен!

  2. Elka Kioseva :

    Красива увивна лиана,която расте около реки.Ароматът на цветчетата е невероятен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.