Хирургично лечение на свърхтегло – за и против

хирургично отслабванеПопулярността на хирургичните методи за лечение на тежко форми на затлъстяване расте. В САЩ повече от 60 милиона американци, страдащи от затлъстяване не могат да отслабнат с помощта на диети и физически упражнения. В такъв случай избавянето от свърхтегло с помощта на скалпела е единствения път за спасяване на живота. Обаче хирургичното лечение не е подходящо за всички.

Макар, че като цяло можем да кажем, че е безопасно, съществува определен риск. Освен това намаляване на теглото след операция не винаги се получава. Успехът на това начинание изискава да се измени за по нататък начина на хранене и живот. Специалистите от Националните институти за здравеопазване в САЩ се определили критерии за необходимостта от хирургична операция.

Има ли опасност от хирургично лечение на излишното тегло за вас?

Критериите, на основа на които може да бъде назначено хирургично лечение на свърхтегло са следните:

1.Индекс на телесната маса (ИТМ), който показва съотношението на теглото и ръста на човека по-голям от 40.

Например вашият ИТМ е по-голям от 40, ако вие:

 • при ръст 165 см тежите повече от 110кг
 • при ръст 175 см тежите повече от 120кг
 • при ръст 180 см тежите повече от 130кг.

2.Вашият ИТМ в по-голям от 35

Вие страдате от заболявания, свързани със затлъстяването. В същото време вие можете значително да подобрите здравето си с помощта на хирургична намеса с цел намаляване на теглото.

Само незначително намалявайки теглото може съществено да се облекчи протичането на такива заболявания като спиране на дишането по време на сън, тежкиформи на артрит и диабет. Хирургичното намаляване на теглото може да помогне на пациента, страдащ от тези болести, ако те са причинени от затлъстяването.

3.Ако опитите да се намали теглото по традиционни начини не са довели до положителни резултати.

Даже ако спазваните диети и физически упражнения не са дали желания ефект, не бива да се мисли, че традиционните начини не са за предпочитане пред хирургичната намеса, която е свързана с риск. Намаляването на теглото с помощта на скалпел е последното средство за спасяване, към което може да се прибегне само когато обикновените методи са се оказали неефективни. В някои хирургични центрове изискват подтвърждение на това, че сте прилагали сериозни усилия за намаляване на теглото, спазвали сте диети и сте правили определените физически упражнения.

4.Вие сте готови след операцията веднъж за винаги да измените начина си живот.

Хирургично лечение на свърхтегло не гарантира бърз успех. Даже в най-добрия случай операция от този вид е само начало на новия път към здравословен начин живот.

5.Вие осъзнавате риска от хирургично лечение на затлъстяването.

Извънредно важно, както и при всяко друго хирургично лечение е да се получи пълна информация. Преди да мислите за операция, вие трябва да знаете не само нейните преимущества, но и рисковете и.

Преимущества на хирургично лечение свърхтегло

Основното преимущество на хирургичното лечение е напълно очевидно – намаляване на теглото.

 • Операцията по намаляване на размера на стомаха средно води до загуба на 60% на излишното тегло.
 • Слагането на балон в стомаха, запълващ обема, дава по-малък резултат, средно се губи 47% от излишното тегло.

Също е много вероятно общо подобрение на състоянието на здравето. Обикновено след хирургична операция се подобрява или съвсем изчезва болестното състояние, предизвикано от такива недъзи като:

 • Диабет;
 • Тежък артрит;
 • Внезапно спиране на дишането по време на сън;
 • Високо кръвно налягане.

Около 95% от хората съобщават за подобрение на качеството на живота след операция по лечение на затлъстяване. Някои изследвания също свидетелстват за това, че пълните пациенти, подложили се на хирургично лечение, живеят по-дълго от тези, които не са.

Рискът при избавяне от затлъстяване по хирургичен начин

Хирургичното лечение на затлъстяването носи определен риск. Не по-малко от 10% от лицата, подложили се на операция страдат от усложнения Обикновено това е свързано с болезнени усещания или определени неудобства. В отделни случаи това може да доведе до необходимост от допълнителна хирургична намеса. Към тези усложнения се отнасят:

 • Повдигане, повръщане, диария;
 • Инфекциозно възпаление;
 • Абдоминални хернии.

В резултат на хирургично лечение на затлъстяване понякога се случват и сериозни усложнения. Те се срещат рядко (в 3% от случаите), но могат да представляват опасност за живота. Това са:

 • Запушване на съдовете на белите дробове с тромби (белодробна емболия)
 • Кръвотечение след операцията;
 • Сърдечни пристъпи.

Всеки 400-стотен пациент, подложен на хирургична операция за намаляване на теглото, умира в течение на 30 дни след нея от следоперацонни усложнения. На още по-висок риск са подложени хора по-възрастни от 60 години. За да не се подлагаме на излишни рискове, трябва да се обръщаме към специализирани центрове, където работят опитни хирурзи.

Но даже в случай на успешна операция, най-разпространените последствия са:

 • Образуване на камъни в жлъчката, които изискват отстраняване;
 • Авитаминоза или недояждане, предизвикани от лошо усвояване;
 • Излишък на кожена тъкан, изискващ хирургична намеса.

Последствия от хирургичното лечение на затлъстяването

Хирургичното лечение на затлъстяването трябва да означава началото на нов, здравословен живот. За да се получи максимална полза от операцията за пациентите е необходимо:

Да се спре с навика да се преяжда

Почти всички пълни хора са свикнали да се хранят неправилно. Много разпространен навик е преяждането. След хирургичното лечение на затлъстяването опитът да се изяде на едно сядане на масата голямо количество храна може да доведе до гадене. Много хора не могат веднага да преминат към по-чести хранения на по-малки порции.

Да се яде здравословна храна и да се вземат витамини

Приемането на мазна, висококалорична и нездравословна храна, в съчетание с нередовен прием след хирургична операция на витамизирани хранителни добавки, може да предизвика симптоми на недояждане. При пациентите може да се развие малокръвие, анемия, а също и забележима загуба на мускулен тонус.

Да се правят физически упражнения

Да се поддържа теглото след отслабване е много по-лесно, ако пациентът води активен начин на живот  и се занимава със спорт. Освен това упражненията намаляват вероятността от много заболявания, в това число рак и сърдечни болести. А за поддържане на теглото в продължение на дълго време упражненията са просто необходими.

За повечето хора подобни коренни изменения в начина на живот не идват от самосебе си, като правило се отдават трудно. Центровете за намаляване на теглото предлагат специални програми и консултации. Тези програми са призвани да помогнат на пациентите след хирургично лечение да започнат нов, здравословен начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.