Седефче – Ruta graveolens

ruta-graveolens седефче

Латинско име на седефче

Ruta graveolens – Сем. Rutaceae

Други български имена:

Имена на чужди езици на седефче

common rue, rue (английски); rue fetide, rue officinale (френски); Weinraute (немски); ruda, ruda de monte (испански).

Разпространение на седефче

Из сухите каменливи и храсталачни места в предпланинския пояс на Североизточна и Югоизточна България и по северните склонове на Централните Родопи. Култивирано и отчасти подивяло — в различни части на страната.

Описание на седефче

Многогодишно растение или полухраст,висок 30—80 см с право, разклонено, кръгло стъбло; цялото рас­тение е сивозелено. Листата са с дръжки, двойно- до тройноперести; листчетата са продълговати, крайните обратно-яйцевидни; с точковидни, прозрачни, етерично-маслени клетки във вътрешността им.

Цветовете са жълти, събрани в гроздове, чашката 4—5-делна; венечните листа са 4—5, лъжичкоподобни, обратно-яйцевидни, отведнъж стеснени в нокът; тичинките са 8—10, наредени в два реда; яйчникът е 4—5-гнезден, широко-яйцевиден, с много полусферични жлези по повърх­ността. Плодът е почти сферична 4-гнездна кутийка с 4—6 семена във всяко гнездо. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на седефче

Връхните клонки с цветовете (Herba Rutae).

Съдържание (Химичен състав) на седефче

0,20—0,70% етерично масло, рутин, 0,5—1 % фурокумарини, бергаптен.

Действие и приложение на седефче

Седефчето е препоръчано при напрежение и спазъм на акомодационния мускул и възпаление на клепа­чите. Освен това се предписва и при закъсняване на менструацията, при сърцебиене на нервна почва, сърдечен спазъм, виене на свят, затруднено дишане, хемороиди, кожни обриви. Тези приложения се нуждаят от клинично потвърждение.

Дрогата се прилага под форма на настойка: 1 непълна чаена лъжичка се наставя с 2 чаши студена вода за 8 часа (доза за 1 ден).

При бременни жени седефчето е противопоказано. Растението в по- големи дози е отровно, затова не трябва да се употребява продъл­жително време. Някои свръхчувствителни лица даже при неколкократен външен контакт с листата получават кожни изриви, сърбежи, а понякога и оток на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.