Поява на световъртеж при болните

световъртежПонятието световъртеж обединява разстройства в равновесието. Скалата на възможните причини е много голяма. В повечето случаи световъртежът е придружаващ симптом при други болестни прояви, напр. при нарушения в регулацията на кръвното налягане.

Недостатъчността на кръвообращението (циркулаторна слабост) се проявява най-често със световъртеж (до причерняване пред очите). При внезапно изправяне в леглото, при малки физически усилия (ходене по голяма нужда) или други натоварвания на сърдечно-съдовата система (топла баня) може да настъпи разстройство в регулацията, последвано от намалено оросяване на мозъка. Световъртежът е проява на тези смущения.

Появата на подобни оплаквания, особено по време или след приключване на постелния режим, не е основание за опасения. Незабавното лягане и поставянето на долните крайници нависоко, съотв. ниското разполагане на главата, бързо отстраняват световъртежа, ако той е обусловен от разстройства в кръвообращението. Тренировката на кръвообращението в хода на оздравяването и рехабилитацията привиква организма към подобно натоварване. При склонни към световъртеж болни е необходима предпазливост при ставането от леглото. Те трябва да поседят в продължение на няколко минути в леглото и отново — на ръба на леглото. По принцип не трябва да остават сами в заключено жилище или сами да посещават тоалетната, а също така и сами да се къпят.

Световъртеж при хипертония

Високото кръвно налягане също може да доведе до световъртеж. Неговата поява може да означава влошаване на състоянието.

Отравяния, странични явления при някои лекарства, преумора, заболявания на обмяната на веществата и други могат да предизвикат световъртеж. Задача на лекаря е да изясни причината.

Болните много често се опасяват, че световъртежът се дължи вероятно на тумор в главата. Те трябва да бъдат успокоявани, тъй като мозъчните тумори предизвикват много продължителен световъртеж с допълнителни съпровождащи симптоми.

Световъртеж при глаукома

При повишено вътреочно налягане (глаукома) световъртежът обикновено е придружен със силно главоболие. Типични са необичайните цветни възприятия, описвани от болния. Ако глаукомата не е била установена дотогава, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. Освен това при вече диагностицирана глаукома се прилагат съответните лекарствени средства за понижаване на вътреочното налягане.

Ако световъртежът се съпровожда с подчертана склонност към падане, всеки път към една и съща страна, това трябва да бъде съобщено на лекаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.