Решетка – Carlina acanthifolia

Решетка carlina-acanthifolia

Латинско име на решетка

Carlina acanthifolia All. – Сем. Compositae

Други български имена на решетка

Шереметка, безстъблена решетка

Имена на чужди езици на решетка

chardonsoleil (френски); akanthusblattrige Eberwurz (немски)

Разпространение на решетка

Среща се по тревистите сухи места в предпланините и ниските части на планините, при н. в. и над 1000 м.

Описание на решетка

Двегодишно тревисто растение с дебел месест корен, но без стъбло. Надземната част се състои от множество изрязани от двете си страни бодливи листа, разположени в розетка (с размери до 40—50 см в диаметър), в средата на която се намира голямо съцветие — кошничка (до 10—12 см в диаметър); върху плоското дъно на кошничката са прикрепени идеално правилно множество тръбести цветове. Вместо чашка около цвета има множество власинки. Венчето е 5-листно. Тичинките са 5, сраснали с прашниците си (които в основата си имат ресничести издатъци). Плодникът е с долен яйчник; плодът е семка (ахена) с перести власинки на върха. Външната обвивка на кошничката е съставена от бодливи, по-дребни листа. Цъфти от юли до септември.

Дрога (Използваема част) на решетка

Коренът (Radix Carlinae).

Съдържание (Химичен състав) на решетка

Коренът съдържа 1—2% етерично масло, танини, смолисти вещества, 12—18% инулин и един съсирваш фермент. Етеричното масло притежава антибактериални свойства.

Действие и приложение на решетка

Предписва се като диуретично и диафоретично средство при бъбречни заболявания; улеснява и отделянето на храчки при бронхити; във ветеринарната медицина се използува като глистогонно средство. Прилага се и външно при циреи, рани и кожни заболявания.

Употреба на решетка

Дрогата се прилага под форма на тинктура (1 : 10) и запарка: 15— 30 г ситно нарязан сух корен се залива с 0,5 л вряща вода (доза за 2 дни). Перорално се прилага и корен на прах 2—3 пъти на ден на върха на ножа. От тинктурата се взема 2—3 пъти на ден по 15—20 капки. За външни промивки се приготвя по следния начин: 50 г нарязан корен се вари с 0,5 л вода или оцет в продължение на 30 мин.

Българската народна медицина предписва корена на решетката при много заболявания: отварата от него като диуретично средство при воднянка, против простуда, при възпаления и болки в бъбреците и пикочния мехур, против хемороиди, кожни изриви, лишеи по кожата, глисти и тения, при нервно изтощение, отпадналост, припадъци и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.