Релаксиращото дишане

Обръщали ли сте внимание как дишате, точно когато сте под голямо напрежение?  Обичайно стресовите ситуации ни карат да си поемаме въздух много по-бързо и доста по-повърхностно от нормалното ни дишане. Точно този начин за дишане активира други аспекти на стресовият ни отговор като и учестяване на сърдечната дейност, които желаем да избегнем, за да можем да се успокоим.

Затова, ако можете да овладеете дишането си, когато сте под голямо психическо натоварване, ще имате голям контрол над стреса. Коремното дишане, наричано  диафрагмално дишане, може да ви улесни да направите това.

Как можем да го направим сами?

Упражнявайте основните техники два – три пъти за деня, всеки ден ако можете и когато чувствате голямо напрежение. Можете да изпълнявате следните препоръки от специалистите:

1. Вдишайте: Можете да го направите като затворите уста си и след това отпуснете раменете. Поемете си въздух по-бавно и по-дълбоко, броите на ум до шест през това време. Когато си вдишвате, коремът трябва да може да се разтяга. Нека въздухът да изпълни цялата диафрагмата.

2. Задръжте: Задръжте си въздуха в гръдите, докато броите на ум до четири.

3. Издишайте: През устата издишайте бавно въздуха , докато си броите до пет.

4. Повторете: Целия цикъл на вдишване – задържане – издишване трябва да се повтори от 3 – 5 пъти.

Къде намира приложение?

Както при другите методи за релаксиране, коремното дишане е лесен метод за прилагане и ефективен в намаляването на стреса от всекидневието. Може да се практикува навсякъде и почти не коства време и средства.

Можете да усвоите основните положения за дишане дълбоко през диафрагмата докато четете статията в момента и чак после да се обърнете за съвет от професионалист.  Доста добре се комбинира диафрагмалното дишане  с медитация. Не съществуват никакви рискове. Нищо не би ви попречило ако желаете да го пробвате.

Какво сочат проучванията?

Съществуват различни доказателства сочещи, че коремното дишане може да помогне в лекуването на различни състояния и заболявания:

– Стабилната стенокардия ( гръдната жаба,ангина пекторис): Предварителните проучвания за хора със стабилната стенокардия посочват, че някои от техниките за релаксация понижават честота на стенокардната симптоматика, и намаляват нуждата от лекарствата. Необходими са още клинични проучвания, за да се потвърди обаче докрай тази хипотеза.

– Безпокойството и стреса: Благодарение на коремното дишане се показват добри резултати в намаляването на безпокойството и стреса при хора със свързан с работата стрес, панически атаки и разнообразни фобии, сочат проучванията.

– Високото кръвно налягане: Комбиниране може да стане при коремното дишане с конвенционалната терапия, благодарение на комбинацията може да се понижи  сърдечната честота и кръвното налягане при хората с артериална хипертония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.