Първа помощ при наранявания на главата

нараняване главаНараняванията на главата в черепната част могат да засегнат само кожата, подлежащата кост или мозъка.

При контузии (натъртвания) на покритата с коса част на черепа без разкъсване на кожата косата не се стриже и мястото се намазва с йодна тинктура, а при порезни и разкъсани рани тя се стриже на мястото около раната, кожата се намазва с йодна тинктура и се прави стерилна превръзка. Според мястото на нараняването се правят кръстообразна превръзка на главата или превръзка-шапка.

Кръстообразна превръзка на главата. Започва се със закрепващи ходове през челото и тила. Оттам се минава през тила под брадата, правят се няколко разредени вертикални хода през темето и под брадата; бинтът се провежда от вертикални към хоризонтални навивки под брадата към тила и превръзката завършва с кръгови ходове през челото и тила.

Превръзка-шапка се прави най-добре с двуглав бинт. Започваме от челото със закрепващ ход към тила, където се кръстосват двата хода. След това с едната част от бинта се правят ходове от тила към челото и обратно, а с другата част — кръгови ходове, за да укрепим горните ходове на бинта върху главата.

При огнестрелни наранявания на черепа превръзката е кръстообразна и главата се укрепва с две шини, превързани на кръст, или намотано на руло и поставено около главата одеяло, като се постави подложка на главата.

При рани в слепоочната област с артериален кръвоизлив трябва да се приложи възловидна превръзка, като се постави върху марлята или възглавничката от топка марля, която се превързва с двуглав бинт. Започва се с кръгов ход през челото към тила около главата и след това бинтът се кръстосва върху топката марля, като се правят ходове в перпендикулярна посока — към брадата и темето; ходовете се редуват до завършване на превръзката. При кръстосването се бинтова по-стегнато, за да се получи притискаща превръзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.