Първа помощ при нараняване на кожата и мускулите

кожа стоматаПри всички видове наранявания на тялото кожата понася значителни по вид и големина щети, като се започне от обикновеното разкъсване на епидермиса и се стигне до увреждане на целия кожен пласт и подлежащите му тъкани. При повреди с ненарушена цялост на кожата говорим за притискане или натъртване. Натъртванията (контузии) се причиняват от удар или притискане с тъп предмет. Те са особено болезнени поради увреждането на малките нервни влакънца и се придружават от подкожни кръвоизливи. В такъв случай повреденото място се подува и посинява.

Когато се дава първа помощ при нараняване на кожата, трябва да се помни следното:
а) Всяка прясна рана е входна врата на зараза и затова върху нея трябва да се постави превръзка. Тя се прави от сух стерилен материал — марля, памук и бинт.

б) Рана с разрязване или разкъсване на кожата не бива нито да се пипа с пръсти, нито да се вадят от нея попаднали части или други материали. Тя, както и мястото около нея не бива да се промива с каквато и да е течност за почистване. Малки повърхностни рани и тяхната околност могат да се намажат с йодна тинктура, а при по-големите, се допуска намазване с йод само на кожата около раната. При такива рани наранената част на тялото (крайникът) се поставя в спокойно положение (укрепване, шиниране), за да не се причинява болка на пострадалия и се предпази от увеличаване на кръвотечението. Трябва да се знае, че при движение на ранения крайник се подпомага проникване на заразата по-дълбоко в раната.
в) За да се облекчи болката и намали подкожният кръвоизлив при натъртване и притискане на кожата без увреждане на епидермиса, слага се студен компрес (кърпа, натопена в студена вода, примесена с чист спирт). Върху мократа кърпа могат да се сложат материали, за да се образува сгряващ компрес. Компресите се сменят два-три пъти на 24 часа.
г) При нараняване на кожата, причинено от ухапване, които обикновено нямат голяма повърхност, но са с голяма дълбочина, трябва да се помни, че те могат да бъдат замърсени от зъбите на животното (бяс, тетанус) или в тях да е попаднала отрова — ухапване от змии, паяци и други насекоми.

Нараняване на кожата при подбиване

Подбиването е нараняване, при което кожата се натъртва, а още по-често се образуват мехурчета по ходилото, пръстите, глезените и петата. Причините са тесни или много широки обувки, гънки на чорапите или лошо закърпване. Ако не се вземат навреме мерки, могат да се образуват рани, които понякога стават и доста дълбоки. Малки наранявания на кожата се лекуват чрез добро измиване със сапун и хладка вода, подсушаване, напудряне с талк. Малките мехурчета се покриват с лейкопласт, а големите се пробиват в единия край със стерилен инструмент, като предварително се намазват с йодова тинктура. При по-големи разранявания на кожата се постъпва по същия начин: измиваме със сапун и вода, пудрим с талк или поставяме стерилна превръзка с боров вазелин. При гнойно съдържание на мехурите лечението трябва да се извършва от лекар.

Нараняване на кожата на краката

При прекомерно изпотяване на краката кожата може да се натърти и възпали особено между пръстите. Предпазните мерки се състоят в редовно миене на краката със студена вода и сапун, напудряне кожата между пръстите и на стъпалото с пудра, както и ежедневно сменяване на чорапите. При по-упорити случаи е необходимо да се потърси помощта на лекар.

Подуване на краката

При продължителен ход се образува подутина на стъпалото, болезнена при ходене или натискане: в такъв случай са се натъртили костите в средата на стъпалото. Лечението е като при натъртване, а при счупване се изискват лекарски грижи.

Прорастване на нокътя

То се причинява при неудобни обуща или при лошо изрязани нокти на пръстите на краката. Появяват се болки, възпаления, разклонения на нокътя. Ако в леглото му се образува възпаление, нужна е лекарска помощ.

Мазоли

Те са рогови напластявания и надебелявания на кожата на пръстите или на стъпалото, придобити от неудобни обуща. Мазолите лесно се отстраняват с помощта на пластир. При възпалението и загнояването им е необходимо лекуване от лекар. Те не бива да се режат с нож.

Профилактика на кожните наранявания

При запазен епидермис на кожата проникването на микроби в нея е невъзможно. Наранената кожа както при най-малки убождания, така и при по-големи наранявания е входна врата на заразата. Всяка рана се смята за заразена от микроорганизми, вмъкнати в нея от причинителя на нараняването и от замърсените дрехи и превързочен материал.
Ето защо трябва да се прави всичко възможно и да се вземат редовно мерки за запазване на кожата от наранявания ; профилактиката като най-сигурен метод за предпазване от нараняване на кожата с неговите усложнения безспорно трябва да се прилага:

  • Редовно измиване на ръцете след всяко замърсяване и преди всяко ядене, къпане на тялото, според изискването на личната хигиена.
  • Навременно третиране с на малките рани с антисептични течности.
  • Излезлите по кожата циреи и други пъпки да не се стискат или чоплят с нокти, за да се избегне заразяване или увеличаване на отока около циреите и разсейването им.

Възможни причина за нараняване на мускулите

Мускулите се нараняват при по-дълбоки разрязвания и разкъсвания на кожата, при прободните и огнестрелните наранявания. При същите случаи могат да бъдат повредени и сухожилните връзки.

Първа помощ

Нараняването на мускулите и сухожилните връзки може да бъде от различна степен: от отделно разкъсване на отделни мускулни влакна до пълно прекъсване на мускула или сухожилията. При нараняване нараненото място (крайник) трябва да се постави в спокойно положение, по възможност да не се движи, след което върху раната се поставя стерилна превръзка. Ако има силен кръвоизлив, наложително се прави кръвоспиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.