Помощ при повръщане и физиологични нужди

повръщанеАко болният се оплаква от гадене и позиви за повръщане, на достъпно място се държи подходящ съд за събиране на повърнатите материи. При домашни условия това може да бъде достатъчно голям леген или малка кофа от пластмаса с малко
студена вода с оглед повърнатото да не се полепи по дъното. По този начин се намалява и неприятната миризма.

Ако болният може да се движи, той се навежда извън ръба на леглото. Обслужващият поддържа главата, като успокоява
с подходящи думи болния. След това устната кухина се изплаква с хладка вода за премахване на неприятния вкус. Устните и брадата се избърсват с чиста кърпа за измиване или с хартиена салфетка. Болният се поставя да лежи, за да се успокои, като се подканя да диша дълбоко.

Ако болният не може да се движи, главата се обръща внимателно настрани, като се поднася малко или бъбрековидно легенче под брадата. След повръщането се проверява да не са се задържали остатъци в устната кухина. Попадането им в дихателните пътища води до риск от задушаване или до развитие на белодробно възпаление. По тези съображения устната кухина се почиства грижливо, като се избърсва с влажна носна кърпа, завита около дървена шпатула или дръжката на лъжица.

Ходенето по голяма нужда при неподвижни болни се осигурява с помощта на подлога или при липса на такава с достатъчно плитък съд. Обслужващият подпомага болния при повдигането на седалището, като подлага съда (подлогата) заедно с достатъчно голямо парче лигнин, за да не се замърси чаршафът. След завършване на изхождането подлогата се покрива и се поставя настрани. Аналната област се избърсва грижливо с мека тоалетна хартия или лигнин. След това се обтрива с влажна кърпа (при жени винаги от влагалището към ануса) и грижливо се подсушава. Болният се завива добре, след което прозорецът се отваря и подлогата се изнася.

Болни, които могат да стават, използуват тоалетната. Обслужващият ги придружава до там и изчаква в близко съседство. Това е необходимо, тъй като при циркулаторна слабост болният може за кратко време да загуби съзнание, което налага незабавна помощ. Препоръчва се болният да поседи известно време на ръба на леглото, преди да се изправи. По този начин кръвообращението се приспособява по-добре към повишените изисквания. По същите причини изправянето в тоалетната след изхождането не трябва да е рязко.

При болни с неустойчиво кръвообращение вратата на тоалетната не бива да се заключва с оглед своевременно оказване на необходимата помощ.

Всички съдове, използвани за събиране на повърнатите матерни или изпражненията и урината, трябва да се подлагат на дезинфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.