Повръщане при децата – първа помощ

повръщане при децатаМного кърмачета „плюят“. Глътка храна изтича повторно от устата. Това явление е напълно невинно. При редовните посещения в консултацията родителите имат възможност да говорят с лекаря относно привичките на детето при сукане. Малко кърмачета изсукват при всяко хранене едно и също количество.

По-друг начин стои въпросът при същинско повръщане, когато се повръща по-голямо количество храна. В повечето случаи тази храна вече е смляна в стомаха и мирише на кисело.

Настъпва същата ситуация както при действителния отказ от храна — организмът обеднява на течности и хранителни вещества. Колкото е по-малко детето, толкова по-бързо загубата на вода може да стане опасна. Всяка промяна в храната, напр. неточно спазване на предписанията относно разтварянето на млеката на прах с вода, може да доведе до непоносимост и повръщане.

Причината за отказ от храна и повръщане не е само непоносимостта към храната. Често това е признак на общо заболяване и дигнозата може да постави само лекарят след прегледа. Той ще определи и необходимото лечение. Важно е лечението да започне своевременно.

Първа помощ при повръщане при децата

Когато детето повръща, главата му трябва да се държи настрани и малко надолу, като горната половина на тялото може да се наклони напред. По този начин се предотвратява попадането на повърнати материи в трахеята и нейното възможно запушване. Детето се успокоява, като вниманието му се отклонява. След известно време се поднася неподсладен чай, като особено се внимава детето да се оригне.

Когато при малкото кърмаче повръщането се повтори и има и други признаци на заболяване, като диария, повишена температура, кашлица, силна хрема или неспокойствие, трябва да се потърси незабавно лекар. При по-големи кърмачета да се даде само чай или оризова вода, като може да се изчака около 12 часа, ако няма други признаци на заболяване. При малкото дете през втората или третата година се дава първо чай, оризова вода, сухар, само моркови или готово пюре от моркови, като се наблюдава дали няма да се появят и други признаци на заболяване.

При децата след 1-годишна възраст трябва да се следи дали е повърнато само последното ядене, или има остатъци от предишни хранения в повърнатото, или пък неколкократно са повърнати само храчки.

Повръщането при повече членове от едно семейство буди съмнение, че причината за това е някаква храна. Най-грижливо трябва да се запазят остатъците от последните използвани храни, както и празните, неизплакнати консервени кутии.. Те могат понякога да предоставят важни данни за заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.