Нощна свещ – Oenothera biennis

Латинско име на нощна свещ

Oenothera biennis – сем. Onagraceae

Други български имена на нощна свещ

двегодишна пупалка

Имена на чужди езици на нощна свещ

evening-primrose, German-rampion (английски)

Разпространение на нощна свещ

Родината му е Северна Америка, а през по-миналия век е пренесено и в Европа. В България расте покрай пътища, железопътни линии и сипеи – винаги по каменист терен.

Описание на нощна свещ

Еднометрово двугодишно тревисто растение. Има дебел, месест, вретеновиден корен и високо, изправено, просто или леко разклонено към върха си стъбло, което е цялото окосмено. Листата са продълговато ланцетни, разположени на къси дръжки и назъбени по ръба си. Цъфти през лятото с цветове, събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е не сраснала и има 4 дяла, обърнати назад. Венчелистчетата са 4, бледожълти, достигащи до 30 сантиметра дължина. Сраснали са и много по-дълги от чашката и тичинките, които са 4. Плодникът се състои от 4 плодолиста с горен яйчник, а самият плод представлява удължена четириръбеста кутийка.

Дрога (Използваема част) на нощна свещ

Юни-август се бере надземната част на нощната свещ, заедно с цветовете. От билката се извлича масло.

Съдържание (Химичен състав) на нощна свещ

В маслото се съдържат гама-линол киселини и неустановени мастни киселини, които влизат в състава на хормонални субстанции.

Действие и приложение на нощна свещ

Билката има кръвопречистващо действие и регулира хормоналната система. Вътрешно се прилага при ПМС, сезонни болки, акне, екземи, крехки нокти, чернодробни заболявания, причинени от употребата на алкохол, ревматичен артрит и прогресираща склероза. От листата и ципата на стъблото се произвеждат лекарства против астма. Нощната свещ се препоръчва още при диарии, които обезводняват и изтощават организма, най-вече при малките деца. Външно хидратира сухата кожа.

Приготвяне на нощна свещ

Билката се нарязва на ситно и 2 лъжици от нея се заливат с 250мл вряла вода. Тази запарка е доза за един ден. Алкохолна настройка се приготвя с 40% алкохол в съотношение 1:5  и се приема по 20-30 капки 3 пъти на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.