Малък зимзелен – Vinca minor

Латинско име на малък зимзелен

Vinca minor – сем. Apocynaceaе

Имена на чужди езици на малък зимзелен

common periwinkle, lesser periwinkle, running-myrtle (английски); petite pervenche (френски); kleines Immergrun (немски); pervinca, vincapervinca (испански)

Разпространение на малък зимзелен

Родината му е Западна Европа. В България се култивира или се отглежда като декоративно растение в градините, но може да се срещне и като диво. Среща се най-често сред буковите, габърови и лескови гори, по сенчестите и влажни места.

Описание на малък зимзелен

Многогодишно вечнозелено  тревисто растение със стерилни, вкореняващи се по възлите 60-сантиметрови стъбло. Има срещуположни листа, които са елипсовидни, целокрайни, кожести и с къси дръжки. Цъфти в края на лятото и началото на есента с лилави и едри цветове, които излизат по едно от пазвите на листата. Чашката им е 5-листна, зелена, дребна и сраснала. И венчето е 5-листно, но синьо и разперено в горната си част. Тичинките са 5, а дръжките са трихоми.  Плодникът е образуван от 2 плодолиста с 2 горни самостоятелни яйчника. Плодът е удължен като чушка, съставен от външно оформени 2 самостоятелни части, всяка от тях с многобройни гладки семена.

Дрога (Използваема част) на малък зимзелен

От Май до Юни се бере надземната цъфтяща част на малкия зимзелен (Vincae minoris herba).

Съдържание (Химичен състав) на малък зимзелен

Винцезин, винцин, виноксин, винкамин, винкамидин, минорицеин, резерпин, минорицин, ебурнамин, епивинкамин, горчиви вещества, флавоноиди, дъбилни вещества и др.

Действие и приложение на малък зимзелен

Вътрешно помага при кръвоизливи от носа, белите дробове и матката, високо кръвно, диария, треска, кашлица, малария и кръвохрачене. Алкалоидите в състава на билката помагат при лечението на хипертонична болест в първи и втори стадии. Има кръвоспиращо, затягащо и понижаващо кръвното налягане действие. Външно се прилага като гаргара при възпаления на гърлото или устата, както и за жабуркани при зъбобол. Компреси се правят при изгаряния на кожата, мокри екземи и сърбежи.

Приготвяне на малък зимзелен

За лечение на хипертонична болест се приготвя 1 чаена лъжица ситно нарязани листа от малък зимзелен, които се варят в чаша вода за 20 минути. Пие се три пъти на ден преди хранене.

Внимание: Билката е отровна! Приемайте само след лекарско предписание!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.