Лечебна динка – Sanguisorba officinalis

Латинско име на лечебна динка

Sanguisorba officinalis – сем. Rosaceae

Други български имена на лечебна динка

магарешки ягоди, кръвец

Имена на чужди езици на лечебна динка

burnet bloodwort, great burnet, salad burnet, sanguisorba (английски); grande pimprenelle (френски); pimpinela mayor (испански)

Разпространение на лечебна динка

Расте в Северна Америка, Европа, Китай и Япония. В България може да бъде видяно предимно по планинските и предпланинските ливади на територията на цялата страна.

Описание на лечебна динка

Многогодишно тревисто растение с еднометрово, ръбесто, голо и разклонено стъбло. Коренището е хоризонтално и с тъмнокафяви корени. Розетните му листа са големи и имат дълги дръжки. Листчетата пък са до 25 с продълговата яйцевидна форма, тъмнозелени и блестящи отгоре и синьо-зелени отдолу. Листата по стъблото са по-малки и приседнали. Цъфти от Юни до Август с тъмночервени двуполови цветове, събрани в елипсовидни главички. Чашката е в кафяво-черно, има 4 листчета. Тичинките също са 4 и имат червени прашници. Ражда плод като орехчета, който узрява през Септември.  Плодът е орехче, затворено във втвърдяващата се четиристенна чашка.

Дрога (Използваема част) на лечебна динка

Есенно време се берат корените и коренищата (Rhizoma Sanguisorbae), след като семената вече са узрели. Също и листата. Билката се суши на висока температура до 65 градуса, но това не бива да става в метални съдове, защото ще почернее.

Съдържание (Химичен състав) на лечебна динка

Багрилни вещества, галотанини, галова киселина, скорбяла, танини, елагова киселина, глюкозиди, сангвисорбин, сангвисрбигенин и потерин. В свежите листа се откриват витамин С и провитамин А.

Действие и приложение на лечебна динка

Използва се вътрешно при хемороиди, кръвоизливи, диарии, възпаления на дебелото черво, дизентерия, възпалени вени на краката, маточни кръвотечения. В китайската медицина билката е широко използвана при лечението на стомашно-чревни или маточни кръвотечения. Ефективно бактерицидно лекарство, което помага при възпаление на устната кухина. Външно се прилага като лапи при отоци, възпаление на венците, пародонтоза, гнойни рани, циреи, както и при ядки по гърдите на кърмачки.

Приготвяне на лечебна динка

Половин лъжичка от счуканата сушена билка се залива с 250мл студена вода и се оставя да кисне 8 часа. Прецежда се и се пие по 2-3 лъжици на ден след хранене. За външно приложение се вари и се прилага докато е още топла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.