Какво е кървяща язва?

кървяща язва

Кървящата язва може да бъде дефинирана по различен начин. Най-често тя се дефинира в зависимост от щетите, която понася организма.

Язвата представлява поражение на кожата, което ако не бъде лекувано може  нарасне и да доведе до много тежки усложнения, които могат да се обединяват под термина “кървяща язва”.

Тези усложнения включват силно кървене с увеличаване на степента на поражение, причинено от язвата, което повлиява негативно кръвоносните съдове. Много  често този тип язва е възможно да бъде проявен временно или да се появи внезапно придружена със спастична болка, разко понижение на кръвното налягане, гадене и повръщане. Кървенето може и  да се появи бавно, постепенно и да прерасне в бледност, анемия и чувство на умора.

Други симптоматични изяви на язвата, които в повечето случаи се наблюдават в началните етапи  могат да са стомашно разстройство, дискомфорт и киселини.

Кървящата язва често се нарича и пептична и е възможно да предизвика силно неприятен дискомфорт на засегнатия. Независимо от това, че язвата преминава със силни болки, нейното лечение е сравнително леко. Терапията на язвата е възможно да подобри симптомите и да даде възможност на болния да живее нормално.

Причини

Причините за развитието на кървяща язва са 2 вида –  инфекция с патогенния микроорганизъм Helicobacter pylori и употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства. Освен това някои фактори също имат влияние върху процеса на развитие на язва – прекомерна консумация на алкохол, употреба на медикаменти като аспирин, пушене а също така и физическа травма.

2 Replies to “Какво е кървяща язва?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.