Копър – Anethum graveolens

Латинско име на копър

Anethum graveolens – сем. Umbelliferae/Apiaceae

Други български имена на копър

старокос, градински копър, монотър

Имена на чужди езици на копър

dill, garden dill (английски); aneth, aneth odorant, fenouil batard (френски); Dill, Gurkenkraut (немски); aneto, oneto (италиански); an?s aleman, aneto, eneldo (испански)

Разпространение на копър

Копърът произлиза от Западна Азия и Средиземноморието. У нас расте в диво състояние, но се и култивира като подправка в почти цялата страна. Обича отводнени и неутрални почви, както и слънчеви места. Сее се пролетно или лятно време.

Описание на копър

90-сантиметрово едногодишно или двугодишно растение, което издържа на студ. Има право и кухо стъбло, а коранът е вретеновиден. Листата са последователно разположени, сложно пересто нарязани, имат ципест ръб и продълговати влагалища. Лятото цъфти с жълти, събрани в сложни сенници цветове, а след това образува плоски семена с яйцевидна форма и 5 надлъжни ребра. Цъфти през месеците юли и август.

Дрога (Използваема част) на копър

Лятото, след пълното им узряване, се събират семената, които след това се сушат и от тях се приготвят етерични масла, вода от копър, прахчета. Пролетта или лятото могат да се берат и листата на копъра, които се използват както свежи, така и сушени.

Съдържание (Химичен състав) на копър

Захари, протеини, смола, витамин С, органични киселини, кумарини, флавоноидите кемпфорол и кверцетин, каротен, белтъчини, тлъсто масло и др.

Действие и приложение на копър

Приема се вътрешно при проблеми с храносмилателната система. Действа стимулиращо за секрецията на стомаха, възбужда апетита, гони газовете, намалява кръвното (като разширява кръвоносните съдове), увеличава кърмата. Има диуретично действие и увеличава секрецията на жлъчката. Използва се при заболявания на черния дроб, болки в стомаха, безсъние, колики, повръщане, хълцане, морска болест, хемороиди и аерофагия.

Приготвяне на копър

1 чаена лъжица от семената се запарват с 300мл вряща вода и се оставят да киснат за час. Пие се по 50мл преди и след хранене три пъти на ден. Плодчетата могат да се ядат по три пъти на ден по 1гр с малко вода, а етеричното масло може да се приема по 10-15 капки с бучка захар.

Интересно

Копърът е добре позната на българина подправка, която се използва още за производството на лекарства и почистващи средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.