Как да определим какъв тип кожа имаме?

oily_skinЗа да можете да определите сами какъв тип кожа имате, имайте пред вид следните белези.

Дебелина на кожата

При русите хора епидермата не е толкова дебела, колкото при потъмните. По-тънката епидерма е причината за по-голямото прозиране, изразено в нежно розови тонове на кожата (суха до нормална кожа). По-дебелата епидерма с по-малка прозрачност изглежда жълтеникава до жълтеникаво-бяла (матова мазна, лъскаво мазна кожа).

Форма на порите

Докато местата с тесни пори дават основание да смятаме, че се касае за тънка епидерма (нежна и суха кожа), при по-дълбоки и по-широки пори се касае за по-дебела епидерма (мазна кожа, кожа с едри пори, смесена кожа).

Еластичност на кожата

За да проверите това свойство на кожата, уловете с ръка кожата под очите и я теглете по посока на основата на носа. В зависимост от степента на нейната еластичност, след като я пуснете, кожата заема по-бавно или по-бързо първоначалното си положение. За да проверите правилността на вашата преценка, препоръчваме ви да направите този опит най-напред с 15-годишна девойка, а после с 50-годишна жена.

Разлика между нормална и застаряваща кожа

В нормално състояние епидермата е напоена с мастни вещества, самата кожа е опъната, значи твърда и богата на вода; при това деленето на клетките се извършва нормално. При застаряващата кожа процесът на делене на клетките се извършва значително по-бавно, повърхността е бедна на вода, понякога дори изсушена като пергамент и естествените линии на лицето са се превърнали в бразди.

Отделяне на вода или мазнина от кожата

Притиснете парченце попивателна хартия върху мястото, което искате да изпробвате. Ако полученото по този начин петно изчезне за кратко време поради изсушаване от въздуха, имаме работа със засилена дейност на потните жлези. Интересно е дали потта има кисела реакция (суха, нормална кожа) или основна реакция (мазна кожа). Ако петното все пак не изчезне, причината за това може да бъде ненормалната дейност на мастните жлези.

Грижи за нежен, свръхчувствителен тип кожа

При този вид кожа наблюдаваме преждевременно отпускане (образуване на бръчки), затова контролът върху еластичността й, която е тясно свързана със съдържанието на течност в тъканите, е важна задача. Тя е нежна на вид и свръхчувствителна; при колебания на температурата, особено през студеното годишно време, се явяват червени петна. Тя понася особено лошо суровите атмосферни условия, например съдържащия сол бурен морски въздух. На козметично третиране и козметични препарати тя също може да реагира отрицателно, с явления на раздразнение. Подобни раздразнения могат да бъдат предизвикани и от прах и мръсотия.

Ясно е, че този вид кожа — ако искаме да запазим младежката й свежест и еластичност и да избегнем преждевременното образуване на бръчки — се нуждае от правилни и внимателни грижи. За почистването на такава кожа вие трябва да използвате само омекотена вода (още по-добре дъждовна вода) и мек сапун (детски сапун). Трябва да се откажете от приготвените със спирт тоалетни води и съдържащите минерали кремове (на основата на вазелин), затова пък ви препоръчваме портокалово мляко или други щадещи кожата емулсии за почистване. Търкане, теглене и изобщо всяко грубо третиране тук е непрепоръчително. Нека ви стане навик при всяко третиране на кожата да я туширате внимателно. Пазете кожата си от силно въздействие на слънчевите лъчи, защото тя понася лошо голямата топлина. Особено трябва да се внимава при употребата на ароматизиран крем. Под въздействието на слънчевите лъчи могат да се образуват неприятни оцветявания на кожата. Ако е необходимо да се снабди кожата с мазнина, най-добре е това да стане под формата на кожно масло. Не се масирайте сами, правете по-добре всеки 14 дни масаж при козметичка и следвайте съветите й за прилагане на компреси и маски.

Грижи за нервен тип кожа

Този вид кожа и нейните свойства зависят от нервната система. Тук обръщаме особено внимание на двигателните нерви на стените на кръвоносните съдове. Те са подредени на двойки, т. е. всеки нерв има свой партньор. Ако единият нервен път отвори кръвоносните съдове, разположеният над него веднага ги свива. Посредством равномерното разширяване и свиване на капилярите се постига равномерното снабдяване на тъканите на кожата с кръв. Разширяване и свиване на кръвоносните съдове се явяват и при променяне на температурата. Нервната кожа реагира на това с появяване на най-различни петна по бузите, челото и около устата. Освен това при най-малки външни въздействия се явяват замърсявания във форма на мехурчета.

Нашите препоръки са следните: ограничете, доколкото е възможно, употребата на различни възбудителни средства, като кафе, чай и др. За почистване на кожата употребявайте почистваща емулсия, не и дневен крем; никакво миене със сапун, но за това пък измиване с вода или хладки компреси с настойка от валериан, лайка или липов цвят.

Ако кожата е много нервна — на петна или възпалена, ще получите облекчение, като поставите върху лицето си памук, напоен с 3%-ен разтвор от борова киселина в продължение на 20 до 30 минути. Често пъти един разговор с лекаря ще ви донесе търсената помощ. Променяне на начина на хранене или гимнастика с дихателни упражнения също имат благоприятно въздействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.