Измиването на плодовете и зеленчуците не защитава от агресивни бактерии

e.coliПатогени като салмонела и Е. coli може да се намерят върху много сурови плодове и зеленчуци. Американски учени са установили, че дори след измиването им няколко пъти, няма да успеете да се отървете от бактериите.
Аманда Диринг, един от авторите на изследването, разказва:” Изследователите са открили патогени на щама E. coli в тъканите на бобови кълнове и салмонела – във фъстъцие.
Опасни бактерии могат да бъдат намерени във всички основни тъкани, включително и в тази тъкан, която отговоря за транспорта на хранителните вещества в растенията. Така патогените обитават не само повърхността на плодовете и зеленчуците, но също така и вътрешността. Специалистите установили, че само приготвянето на растителни храни при висока температура позволява унищожаването на бактериите в дълбочина.

2 Replies to “Измиването на плодовете и зеленчуците не защитава от агресивни бактерии”

 1. Bonboncheto :

  Ами аз пък даже и не ги мия Нито един път

 2. Ралица Рачева :

  Преди да направим свежи и хрупкави салати и сокове, добре е да измием и почистим хубаво плодовете и зеленчуците. Това правим по следния начин:
  1.сол – потопете ги в силен воден разтвор на сол за десетина минути. Ако има живи организми по тях, то след тази процедура няма да са много живи. Това е много подходящо за зеленолисти зеленчуци като спанак, коприва, киселец, рукола, зелени подправки и други. Най-накрая изплакнете с чиста вода.
  2.сода – разтворете 1 чаша сода в няколко литра вода и с нея измийте зарзавата.
  3. гореща вода – за десетина секунди потопете плодовете и зеленчуците, освен най-крехките, в гореща вода, като последвате с измиване със студена вода. Това измиване е особено подходящо за плодове, покрити с восък.
  * лимонов сок – в няколко литра вода прибавете сока на 1-2 лимона. В получения разтвор накиснете за няколко минути плодовете и зеленчуците. Към лимоновата вода може да добавите и няколко лъжици сол за още по-добро измиване.
  * истински ябълков оцет – също както с лимоновия сок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.