Грижи за пациенти с подкожни кръвоизливи

подкожни кръвоизливиГолеми кръвоизливи в подкожната тъкан настъпват много често при нараняване на кожни съдове. Те често съпровождат костните счупвания и разтягания на сухожилията. Разпознават се по синьо-червения (по-късно жълтеникавозелен) цвят на кожата и по отока на мястото на кръвоизлива. При кръвни, чернодробни и съдови заболявания подобни масивни кръвоизливи могат да се получат и при незначително обременяване.

Опасности при подкожни кръвоизливи

Подкожните кръвоизливи не са опасни, въпреки че нерядко видът им е застрашителен, стига те да не са сигнал за друго по-сериозно заболяване. При натиск може да има болка, но тя обикновено се дължи на падането или удара, причинил кръвоизливите.

Необходими мерки при подкожни кръвоизливи

Изляната в тъканите кръв при подкожни кръвоизливи обикновено се разгражда (оттук идва и промяната в цвета), като постепенно се резорбира. Резорбцията може да се ускори чрез втриване на подходящ мехлем. Необходима е предпазливост при обща склонност към кръвоизливи! Студените компреси (с разтвор на готварска сол) водят до стесняване на съдовете и допринасят за спирането на кръвоизлива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.