Грижи за болния при счупване на кост

Грижи за болния при счупване на костАко след падане или насилствено въздействие пострадалият се оплаква от силни болки на определено място, винаги трябва да се мисли за счупване на кост, преди всичко когато:

  • засегнатият крайник показва подвижност, каквато няма на здравата страна;
  • се появи бързо увеличаващ се оток, понякога и подкожен кръвоизлив на засегнатото място;
  • при натиск или движение болката остро нараства;
  • счупената част в сравнение със здравата показва изменена форма или скъсяване;
  • понякога се чува стържещ шум (двата края на счупената кост се допират при движение).

В зависимост от мястото на счупването тези признаци могат да се появят самостоятелно или в съчетание.

При съмнение за настъпило счупване на кост близките на пострадалия трябва бързо да действат.

Мерки в домашна обстановка при съмнение за счупване на кост

Засегнатата част не се пипа и не се движи излишно, тъй като в противен случай се причиняват допълнителни болки и има опасност от разместване на двата края на счупената кост. Счупената кост трябва да се обездвижи. Подходящи помощни средства за това са малки дъски, които се подплатяват с памук, бастуни или чадъри, шалове и триъгълни кърпи, широки бинтове. Винаги се излиза от принципа, че при обездвижването на счупена кост трябва да бъдат обездвижени и двете съседни стави, които се намират над и под мястото на счупването. При счупване на кост на ръката се препоръчва поставянето й в триъгълна кърпа.

При счупване на кост в китката или на пръсти се поставя подложка от памук от дланта до над гривнената става и ръката се закрепва с бинт върху кухненска дъсчица. Накрая цялата ръка също се поставя в триъгълна кърпа.
При счупване на кост на крак за шина може да се използува бастун или чадър, който се закрепва от външната страна на крака, така че колянната и глезенната става да бъдат обездвижени. Може счупеният крак да се превърже на повече места към здравия крак и той да служи за шина. При счупване на кост на крак транспортирането винаги трябва да става в легнало положение, като за тази цел се повика линейка.

Винаги да се проверява пулсът, когато пострадалият пребледнее. В такъв случай се поставя в легнало положение на чист въздух, лицето му се напръсква със студена вода. По този начин той бързо ще преодолее пристъпа на слабост.

Грижи след лекарската намеса при счупване на кост

Ако пострадалият не постъпи в болница, а остане в дома си, най-важното през първите дни е правилното положение на пострадалата част. С помощта на големи възглавници и на навити на рула одеяла) гипсираната част се поставя нависоко, за да се намали отокът (около мястото на счупване винаги се събира тъканна течност).

Разполагането в леглото трябва да става много внимателно и грижливо, тъй като гипсовата превръзка силно ограничава, движенията. Честото „разбиване“ и обръщане на възглавниците повишава самочувствието.

Наблюдение на пострадалата част

В първите дни след гипсирането има опасност вследствие развилия се оток под гипса да се получат циркулаторни смущения или увреждания на нервите от продължителния натиск. Тези промени винаги проличават първо по крайните части (пръстите) на крайниците. Поради това пръстите на ръцете и на краката не се гипсират при счупване на кост на крайниците. Всяка промяна на кожата, като побледняване, посиняване или подуване, е признак за намалено кръвооросяване.

Подвижността на пръстите на ръцете или краката трябва да се запази, поради което те трябва да се раздвижват. При натиск върху върховете на пръстите пострадалият трябва да чувствува лека болка. Ако обслужващото лице установи отпадане на естествени функции, необходимо е болният незабавно да се заведе при лекар, за да може при нужда да се разреже гипсът или местата на повишен натиск да бъдат отново подплатени.

След 2 до 3 седмици, т. е. след окончателно спадане на отока, болният често се оплаква от чувство за натиск и триене oт ръба на гипса. Чрез поставяне на малко памук между ръба на гипсовата превръзка и кожата се постига облекчение.

One Reply to “Грижи за болния при счупване на кост”

  1. Една приятелка е с остеопороза и си е счупила ръката преди няколко месеца. Още от първата бутилка сок от нони почувства подобрение в подвижността на ръката си. Спирулината също е много полезна, защото съдържа в пъти повече минерали, витамини и аминокиселини и съдейства за по-бързо зарастване на рани и счупени кости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.