Градинска мащерка – Thymus vulgaris

mashterka-Thymus-vulgaris

Латинско име на градинска мащерка

Thymus vulgaris – Сем. Labiatae

Други български имена:

Имена на чужди езици на градинска мащерка

thyme (английски); farigoule, frigoule, thym commun (френски); Thymian (немски); timo (италиански); tomillo (испански)

Разпространение на градинска мащерка

Спонтанно расте в западната част на Средиземноморската област. Другаде се отглежда като градинско расте­ние за подправка и за добиване на тимусово масло. У нас още не е въве­дено като масова култура.

Описание на градинска мащерка

Дребно разклонено полухрастче с размери 20—30 (40) см. Клонките от преходните години вдървенели. Цветоносните клонки гъсто покрити с къси, обърнати надолу власинки. Листата са срещуположни, на кръст; средните, горните и прицветните листа са с къси дръжки, отгоре гладки, а отдолу сивкаво или бяло на­пластени (от прилегнали власинки). Цветовете са разположени в пазвите на горните листа по разклоненията на стъблото, но съвкупно е оформено удължено метлицоподобно съцветие. Устройството на цвета е както в преходните видове от рода Thymus. Чашката е 3—5 мм дълга, леко ме­хуреста, с къси власинки и триъгълни зъбчета на върха. Венчето отвън е с къси власинки. Листата, чашката и венчето са покрити с излъчващи етерично масло жлезисти власинки. Цъфти от юни до септември.

Дрога (Използваема част) на градинска мащерка

Надземната част (Herba Thymi).

Съдържание (Химичен състав) на градинска мащерка

Етерично масло (0,8—1,2%), което съдържа тимол, карвакрол, р-цимол и др. терпени. Най-важен е тимолът (1-метил- 4-изопропил-З-оксибензол).

Действие и приложение на градинска мащерка

Препаратите от градинската мащерка (запарка, течен екстракт, етерично масло и тимол) намират ши­роко приложение в медицинската практика като антисептични и дезин­фекционни средства при възпаления на лигавицата на устната кухина, като противокашлечни средства при бронхити, коклюш и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.