Вегетарианската диета помага при артрит

Болните от ревматоиден артрит могат да намалят опасността от инфаркт и инсулт, която при тях е по-висока, като спазват вегетарианска диета без храни съдържащи глутен, съобщи Би Би си, позовавайки се на шведско изследване.

Инфарктите и инсултите са сред водещата причина за смърт на страдащите от ревматоиден артрит, защото причиненото от болестта възпаление засяга артериите.

Екип от института „Каролинска“ (Karolinska Institutet) в Стокхолм установи, че този риск може да бъде намален с диета, която изключва животинските продукти и глутена, съдържащ се в пшеницата, ръжта, овеса и ечемика. Тази диета намалява „лошия“ холестерол, който запушва артериите.

Шведските учени са поставили доброволци на диета, в която протеините са били едва 10% от дневния енергиен прием, въглехидратите – 60%, а мазнините – 30%. Тя съдържала ядки, слънчоглед, плодове и зеленчуци, просо и царевица. Като източник на калций служел сусамът.

Други доброволци спазвали здравословна диета с приблизително същите пропорции протеини, въглехидрати и мазнини. В нея наситените мазнини били до 10%, като се отдавали предпочитания на пълнозърнестите продукти.

При доброволците на вегетарианска диета общото ниво на холестерола намаляло, особено на „лошия холестерол“. За разлика от тях при тези на невегетарианска диета нямало значима промяна на холестерола.

След 12 месеца вегетарианците били също с по-нисък индекс на телесната маса. При контролната група той не се променил. Британски лекари предупреждават, че вегетарианската диета не осигурява някои важни хранителни вещества.

източник: Здраве.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.