Бял бор – Pinus sylvestris

Латинско име на бял бор

Pinus sylvestris (Pinaceae)

Други български имена на бял бор

борика, белок

Имена на чужди езици на бял бор

Scotch pine, Scots pine (английски); pin sylvestre (френски); Fohre, gemeine Kiefer, Waldkiefer (немски); pino silvestre (италиански); pino sylvestris (испански).

Разпространение на бял бор

Расте по топлите склонове с южно, западно и югозападно изложение из цяла Европа на надморска височина между 500 и 2000м. Образува както чисти борови гори, така и смесени.

Описание на бял бор

Представлява вечнозелено дърво с право и здраво стъбло, което на височина достига до над 40 метра. При старите борове кората е дебела и червено-кафява в горната си част, а в долната е сиво-кафява, а понякога и медно червена, докато клоните пък са жълто-кафяви. Листата на бора представляват типичните за иглолистните дървета иглички, които имат дължина 7-8см. Шишарките са с яйцевидна форма и сив цвят. Женските шишарки се отличават с ресовидната си форма. Семето на белия бор е продълговата и издължено отново с яйцевидна форма и сив цвят. Цъфти през Април и Май.  Мъжките цветове са жълти, ресоподобни, събрани в лъжливи гроздове по най-младите клонки, съставени от много тичинки, всяка от които с 2 прашника. Женските цветове се състоят от една червеникава люспа с 2 семепъпки в основата на горната й повърхност. Те са събрани по много в яйцевидни, дълги 7—8 мм, прикрепени върху най-младите клонки шишарчици, които след опрашването започват да нарастват и да се извиват надолу. След близо 2 години семената узряват и шишарките нарастват на дължина до 6—7 см; те са с яйцевидна форма и с пепелявосива, матова повърхност. След това люспите на шишарките се раздалечават и семената опадват.

Дрога (Използваема част) на бял бор

Белият бор има широко предназначение. Използваеми са смолата, младата кора, шишарките и семената.

Съдържание (Химичен състав) на бял бор

Съдържа витамини С, К, В, провитамин А, етерично масло, различни смоли, пиницикрин, пиникрин, танини,минерални соли и горчиви вещества.

Действие и приложение на бял бор

Облекчава заболяванията на дихателната система като ангини, бронхити итуберкулоза, спомага за храчкоотделянето, помага при настинки, ревматизъм, бъбречни и пикочни камъни, скорбут и ишиас. Боровото етерично масло лекува косопад и пърхот, а катранът се използва като антисептик. Въгленът от белия бор служи като активен медицински въглен при отравяния и хранителни разстройства.

Приготвяне на бял бор

Отвара от бял бор можете да приготвите от 50г. борови връхчета, които варите в половин литър вода и към тях прибавяте около 250г. захар. Когато сместа изстине, изсипвате 250г. мед. За белодробен абсцес или хемороиди можете да вземате смола с големината на хапче.

За баня при ревматизъм и кожни заболявания се приготвя отвара: 500 г дрога се вари в продължение на 30 мин с 5 л вода: прибавя се към водата за баня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.