Анасон – Pimpinella anisum

анасон плодове

Латинско име на анасон

Pimpinella anisum L, сем. Asteraceae

Други български имена на анасон

анис, бедренец

Имена на чужди езици на анасон

Sweet cumin, Aniseed (английски); Anis vert, Boucage (френски); Anis (немски); Anice, Anice verde (италиански)

Разпространение на анасон

Има средиземноморски произход. Култивира се в Южна Европа и Северна Африка. В България се среща като културно растение в по-топлите части на страната.

Описание на анасон

Едногодишно тревисто културно растение с вретеновиден корен, от който се развива едно стъбло. То е изправено, а в горния край разклонено, голо или покрито е дребни власинки, достига височина до 60 см. Листата в долната част на стъблото са прости, със сърцевидна форма, с дълги дръжки. Средните са пересто наделени, с по-къси дръжки. Цветовете са бели, дребни събрани в 8-12-лъчни сложни сенници, нямат чашка, венчелистчетата имат бял цвят. Тичинките са пет. Плодчетата са наребрени отстрани слабо сплеснати, с крушовидна форма. Повърхността им е матова, зеленикавосива, с прилепнали къси власинки. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на анасон

Плодовете (Fructus Anisi). Събират се към края на юли. Имат яйцевидна форма, на цвят са жълто-кафяви, с надлъжни прави гладки ребра и остатъци от плодни дръжки. Имат сладникав вкус и приятна миризма

Съдържание (Химичен състав) на анасон

Етерично масло, съдържащо анетол, естрагол, метилхавикол, анисалдехид, анисова киселина, мазнини, белтъчни вещества, танин, горчиви вещества. Маслото се получава чрез дестилация с водни пари на смлени плодове. При изстудяване до около 15° то се втвърдява във вид на бяла кристална маса.

Плодовете съдържат също и тлъсто масло, холин, захари, цимен.

Действие и приложение на анасон

Възпаление на лигавицата на дихателните органи, суха кашлица, бронхиален катар, бронхит, астма, ларингит, ангина, при болки в стомаха и червата, при възпаление на стомашната лигавица, гастрити, колики, газове, пясък и камъни в пикочния мехур. Подобрява функциите на млечните жлези. Външно – в спиртен разтвор срещу паразити.

Употреба на анасон

  • чай(до 3 чаши на ден) – около 5 гр. плодове се поставят за 1 час в ? литра гореща вода
  • под формата на анасоново масло (Oleum Anisi) – няколко пъти дневно(2-3) накапано (3-4 капки) върху бучка захар.
  • под формата на тинктура – 20 — 30 капки с малко вода 2 — 3 пъти на ден.
  • в комбинация с мента при колики
  • в комбинация със синя слива при ларингит
  • в комбинация с пчелник при суха кашлица и бронхит

Интересно

Анасонът е от семейството на целината и магданоза – Сенникоцветни. Листата му се използват за подправяне на салати, а семената – в сладкарството.

Вкусът му е сладникав, има приятен аромат.

Етеричното масло и анетолът се употребяват предимно за приготвяне на напитки, най-вече ликьори. Капнато върху хартия етеричното масло прогонва насекомите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.