Дрян – Cornus mas

Латинско име на дрян

Cornus mas – сем . Cornaceae

Имена на чужди езици на дрян

cornelian-cherry, sorbet, dogwood (английски); cornouiller male (френски); Kornelkirsche (немски); cornejo comun, cornejo macho (испански)

Разпространение на дрян

Среща се в почти цяла Европа, Югозападна Азия и Кавказ. На много места се култивира. У нас дивото растение се открива сред храстите и широколистните гори, главно в предпланините и полите на големите планини, а също и над 1000 м н. в.. Често хората култивират дрян в дворовете и градините на къщите си. Устойчив е на студ и обича отводнени почви на слънце или шарена сянка. Разсажда се пролетно или есенно време.

Описание на дрян

Има повече от 45 вида дрян, някои дървета, а други храсти и полухрасти. Храст с много разклонения или кичесто дърво. Кората му се бели лесно и е с жълтеникова-сив цвят. Листата са с яйцевидна форма, заоблени и през есента се окичват с множество цветове. Месеци по-късно, в края на зимата по клоните се появяват жълти цветове, на чиито място след това растат червени плодове. Те са с продълговата форма, месеста сърцевина, стипчив вкус и имат костилка. На височина растението достига до към 10 метра и цъфти през Февруари и Март.

Дрога (Използваема част) на дрян

След като узреят, се берат червените плодове. Използват се пресни или сушени. Те се приготвят на отвари, сокове и компоти.

Съдържание (Химичен състав) на дрян

Плодовете на дряна съдържат рутин, органични киселини, дъбилни вещества, витамин С, минерални соли, багрила, пектин, глюкоза и фруктоза и др.

Действие и приложение на дрян

Действа стягащо, кръвоспиращо и противовъзпалително. Използва се като лекарство срещу колит, гастрит, стомашни и чревни кръвоизливи, висока температура и треска, парадонтоза и диарии с кръв. Помага при смущения в пикочния канал и нощно изпотяване. За третирането на блатна треска се използва кората на младите клони. Може да се прави гаргара и жабурене при проблемни венци.

Приготвяне на дрян

5-10 грама от изсушените плодове на дряна се варят в половин литър вода около 5 минути. Отварата се пие по 50мл на всеки 3 часа.

Внимание! Листата и клоните на дряна могат да предизвикат кожни алергии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.